Sari la conținut

De câte ori trebuie să mâncăm pe zi și la cât timp? Dr. Bili: Ficatul trebuie să se odihnească

medic nutriționist
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
dr. Bilic, despre o leguma cu multiple beneficii

De câte ori trebuie să mâncăm pe zi și la cât timp? Dr. Bili, medicul nutriționist al vedetelor, a explicat la ce frecvență de timp trebuie să mănânce un adult și de ce este important să se facă pauze alimentare: „Ficatul trebuie să se odihnească!”

În emisiunea ”Doctor de bine”, dr. Mihaela Bilic a explicat de ce corpul are nevoie de o pauză alimentară de 4-5 ore între mese.

„Ficatul trebuie să aibă timp”, explică dr. Bilic

„Când ești adult nu mai ai de crescut și atunci sunt suficiente trei mese principale. Un alt motiv pentru care este bine să eliminăm orice gustare și ronțăieli dintre mese este să dăm o pauză organismului de la procesele de digestie.

Avem nevoie de un interval de 4-5 ore între mese, răgaz necesar pentru un proces de curățenie în tubul digestiv.

Fenomenul se numește „complex motor migrant”(CMM) și trebuie văzut ca o undă puternică de contracție ce „mătură” toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire.

Gândiți-vă la intestinul vostru ca la un maniac al curățeniei: la două ore după masă el declanșează un program de auto-curățare, ce are rolul de a elimina reziduurile alimentare, eventualele bacterii și mirosurile”, explică medicul nutriționist.

CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi

„Dacă noi ne apucăm să ronțăim, acest program se întrerupe și ciclurile de auto-curățare devin din ce în ce mai rare.

Dacă țineți la corpul vostru, acordați-i o pauză de cinci ore între mese ca să aibă timp pentru „curățenia generală”.

CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi și face parte din sistemul de detox complex cu care este dotat organismul, cu condiția să-l lăsăm să-și facă treaba”, mai spune medicul specialist.

Dr. Bilic: Nu vă fie teamă să mâncați mai rar

„Procesul de digestie și metabolizare consumă mai multă energie decât respirația și circulația sângelui. Nu vă fie teamă să mâncați mai rar, în felul ăsta ficatul are timp să se odihnească.

Dacă auziți zgomote la nivelul abdomenului, nu sunt intestinele care suferă de foame – este complexul motor migrant, procesul de auto-curățare ce are loc în intestin”, conchide dr. Mihaela Bilic.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel