Sari la conținut

De ce apa chioară „bate” ceaiul și limonada. Ce efect au băuturile care conțin zahăr

Dintre toate lichidele, apa „chioară” hidratează cel mai bine. Sucurile, inclusiv preparate în casă, sunt pline de zahăr
care intensifică senzația de sete

Cristina Lica

Apa potolește cel mai bine setea, pentru că aduce organismului exact elementele din care e compus. „Corpul uman este 60-70% apă. Apa conține exact elementele necesare hidratării, nimic în plus. Alte băuturi conțin și elemente care sabotează procesul de hidratare”, explică nutriționistul Corina Zugravu.

Zahărul „stoarce” apa din noi

De exemplu, berea ar fi o sursă bună de hidratare, dacă nu ar conține alcool, cunoscut ca diuretic. Și sucurile naturale, de exemplu, conțin nutrienți esențiali și vitamine, însă zahărul care se regăsește sub formă de fructoză reduce rata de absorbție a apei. „Toți am constatat că sucurile dulci nu ne potolesc setea. Limonada nu e rea, dar tot apa hidratează mai bine”, adaugă expertul.

Dintre toate băuturile, răcoritoarele acidulate sunt cele mai dăunătoare. Nu doar că nu hidratează bine, ci strică și dinții și oasele (împiedică organismul să asimileze calciul). Și ceaiurile, indiferent de tipul lor, dacă sunt consumate în cantități mari (peste un litru pe zi), au efect diuretic. Băuturile pentru sportivi sunt bune doar pentru rehidratare după efort fizic intens.

„Acestea conțin și săruri minerale, de care un om cu o activitate fizică moderată nu are nevoie”.
Pentru a vă menține hidratați, medicii recomandă să beți cam 8-10 pahare de apă pe zi, de preferat plată.

Zahărul din sucuri, fie și naturale, scade rata de absorbție a apei în celule și încetinește procesul de hidratare.”
Corina Zugravu, expert în nutriție

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: