Sari la conținut

De ce apar alunițele roșii și când e cazul să te îngrijorezi?

Foarte mulţi oameni au cel puţin un semn roșu pe piele. Acest tip de semne pot fi pe corp din momentul nașterii, sunt mici și au culoare roșie, uneori sunt chiar puţin crescute în relief și apar mai ales pe gât, piept și spate. Dar de ce apar? Ar trebui să-ţi faci griji din cauza acelor alunițe roșii de pe pielea ta? Sunt periculoase? În rândurile următoare, explicaţiile pe care le vom prezenta te vor liniști în această privinţă.

Semnele mici stacojii, de un roșu aprins pot apărea brusc pe piele, ceea ce poate părea ciudat și îngrijorător. Acestea nu sunt dureroase sau neplăcute, dar am vrea, totuși, să știm cauza apariţiei lor. Ar putea fi ca urmare a alimentaţiei incorecte? Sunt asociate cu vreo boală sau afecţiune? Nu sunt grave, dar ar trebui ţinute sub supraveghere. Să privim mai de aproape aceste mici aluniţe roșii de pe piele.

Care ar putea fi cauzele apariţiei pe piele a micilor alunițe roșii?

Alunițe roșii

  •  Denumirea știinţifică a acestor mici alunițe roșii este „angioame cherry” și sunt mai frecvente la persoanele cu pielea foarte albă sau de vârstă mijlocie.
  • Așa cum am subliniat mai înainte, aceste aluniţe roșii nu reprezintă un pericol, dar dacă observi că apar brusc o mulţime de semne, ar trebui să consulţi un medic pentru că în mod cert organismul a suferit o schimbare. Experţii le asociază unele alunițe roșii cu problemele hepatice.
  • Ele pot apărea din cauza unei alimentații nesănătoase, a acumulării de toxine în intestine și ficat.
  • Micile aluniţe roșii se formează ca urmare a unei creșteri anormale a vaselor mici de sânge.
  • Mărimea acestora, în mod normal, poate fi între 1 și 4 milimetri. Zonele în care apar alunițe roșii pot fi: pe braţe și sub braţe, pe piept și pe spate, pe picioare sau în zonele genitale etc.
  • Aluniţele roșii de pe faţă, mâini sau alte părţi expuse ale corpului pot apărea din cauza supraexpunerii la soare. Aceste părţi trebuie protejate de soare!
  • Dacă marginile și textura unor aluniţe roșii sunt neregulate, aspre la atingere și depășesc 6 mm, este nevoie de un consult la medicul dermatolog.
  • Este absolut necesară verificarea periodică a pielii copiilor! Astfel de mici semne pot apărea, de asemenea, și la copiii cu pielea foarte sensibilă.
  • Pot fi ereditare.
  • La femei, o cauză a apariției aluniţelor pot fi tulburările hormonale.
  • De asemenea, apar din cauza vârstei.

Diagnostic

Alunițe roșii, diagnostic

Dacă ai din naștere alunițe roșii pe piele, nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, deoarece acestea nu sunt grave și nu necesită vreun tratament. Totuși, ar fi recomandat să se ţină cont de următoarele sfaturi:

  • Ar fi bine să te consulte un medic dacă au apărut multe aluniţe roșii pe torace. Dacă ai una-două, nu trebuie să te îngrijorezi, însă mai multe și o înmulţire bruscă a acestora ar trebui să însemne că a apărut o problemă de sănătate.
  • Verifică dacă forma micilor alunițe roșii este simetrică, iar dacă observi o formă asimetrică a acestora, este nevoie de părerea unui medic specialist.
  • Atenţie, de asemenea, la culoarea aluniţelor! Dacă aceste semne rămân roșii, nu este o problemă, însă dacă devin mai închise sau mai deschise la culoare, ar trebui consultat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel