Categories: Expertul zilei

De ce apar bolile Parkinson și Alzheimer. Neurolog: Atenție la factorii care pot declanșa sau agrava afecțiunile neurodegenerative!

De ce apar bolile Parkinson și Alzheimer. Din cauza unor obiceiuri nesănătoase, susțin neurologii. Președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității, prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, atrage atenția asupra faptului că există factori de mediu care pot influența boala. Bărbații sunt mai afectați de Parkinson decât femeile. Victimele bolii sunt din ce în ce mai tinere.

Când apare cel mai frecvent Boala Parkinson și care sunt principalele cauze, dar și simptome? 

– Dafin Mureșanu: Deşi cel mai adesea se consideră că afectează predominant persoanele trecute de 65 de ani, trebuie precizat că poate surveni şi la vârste tinere. Nu se ştie cu exactitate ce anume declanşează procesele degenerative neuronale care se soldează cu apariţia bolii Parkinson, bolii Alzheimer sau a sclerozei laterale amiotrofice.

De ce apar bolile Parkinson și Alzheimer

Determinismul acestora este multifactorial. În cazul bolii Parkinson, doar 5 % din totalul cazurile sunt datorate unor mutaţii genetice. Există factori de mediu incriminaţi, în special anumiţi compuşi toxici, care pot include procesul accelerat sau prematur de degenerare. Pe măsură ce boala avansează sunt afectate tot mai multe structuri ale creierului, inclusiv scoarţa cerebrală. În perioada manifestă apar: diminuarea iniţiativei şi a vitezei de mişcare, rigiditate, tulburări de postură şi de mers, scăderea motilităţii automate, tremurătura specifică, tulburări de vorbire şi de scris, tulburări de somn, tulburări cognitive, depresie şi multe altele.

– Cât de afectată este populația?

– În România, există aproximativ 500.000 de bolnavi diagnosticaţi cu boala Alzheimer şi, oficial, peste 70.000 de persoane diagnosticate cu Parkinson. Din nefericire, în ultimii ani numărul cazurilor a crescut la nivel mondial. Se consideră, pe baza studiilor de prevalență disponibile, că în întreaga lume sunt aproximativ 6 milioane de persoane cu boala Parkinson. Este posibil ca acest număr să fie mai mare, ținând cont de cazurile încă nediagnosticate. Numai în China există mai mult de 1,7 de milioane de persoane cu boală Parkinson (BP). În general, bărbaţii sunt mai afectaţi de Parkinson decât femeile, însă raportul bărbați/femei diferă mult, în funcție de țară. Există un contrast puternic între prevalența crescută masculină (în Nigeria) și predominanța feminină (în Japonia).

– Cum putem preveni bolile neurodegenerative?

– Odată cu trecerea anilor, trebuie eliminaţi factorii de risc care pot declanşa sau agrava o boală neurodegenerativă. Evenimentele negative din viaţa noastră au repercusiuni şi asupra sistemului imunitar, diminuând capacitatea de apărare a organismului şi favorizând apariţia bolilor. Unele boli neurodegenerative, cum ar fi scleroza laterală amiotrofică şi coreea Huntington au determinism genetic, în acest caz, factorii de mediu putând agrava boala.

Sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată, bogată în carbohidraţi şi grăsimi saturate sunt dăunătoare şi în cazul bolilor neurodegenerative. De exemplu, un studiu recent publicat a demonstrat faptul că mersul pe jos în ritm alert, timp de 45 minute pe zi, cel puţin trei zile pe săptămână, se asociază cu îmbunătăţirea semnificativă a performanţelor intelectuale. Oamenii ar trebui să se alimenteze echilibrat, să comunice între ei cât mai mult și pozitiv, să mențină o activitate cognitivă timp îndelungat (în special cititul) şi să desfăşoare activitate fizică moderată.

Recent Posts

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

2 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

3 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

3 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

4 ore ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

4 ore ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului