Sari la conținut

De ce apar chisturile ovariene şi cum se deosebesc de sindromul ovarelor polichistice

Mai mult de o treime dintre femei, la un moment dat în viață, vor ieși îngrijorate din cabinetul ginecologului, ținând în mână o foaie pe care e trecut la diagnostic „chisturi ovariene”.

Aparatul reproducător feminin este unul dintre cele mai complexe mecanisme ale corpului uman, deci nu e ușor de înțeles în ce fel ne afectează aceste chisturi dureroase. Oare sunt motivul pentru care nu poți rămâne însărcinată? Sunt imposibil de tratat? Conf. Dr. Liana Pleș de la Maternitatea Bucur a explicat pe înțelesul tuturor ce înseamnă și ce consecințe are acest diagnostic.

Sandra Sălăgean

Chisturile ovariene funcționale sunt acele mici „răutăți” care chinuie femeile la fiecare ciclu menstrual, prin dureri ascuțite și aproape de insuportabil. Totodată, acele mici „răutăți” pot exista și fără să supere în vreun fel.

Sunt fiziologice

„Chisturile funcționale nu sunt neapărat normale, dar sunt fiziologice”, ne explică Conf. Dr. Liana Pleș, medic primar ginecologie cu competențe în ultrasonografie obstetricală și ginecologică.

„Cel puțin o treime din femei s-au confruntat cu aceste chisturi funcționale pe parcursul vieții lor adulte. Acestea apar din diverse motive, cel mai frecvent întâlnite fiind chisturile foliculare, care se produc pentru că la un moment dat unul dintre foliculi nu ajunge să ovuleze. Astfel, foliculul se transforma chistic și hemoragic, pentru ca apar sângerări în interiorul său. Pacienta poate să fie asimptomatică, deci să descopere accidental prin control ecografic, fără a prezenta simptome, ori să aiba tulburări de ciclu”, ne-a spus dr. Liana Pleș.

De ce apar sângerările între menstruații?

O legătură care se face în mod eronat este cea între chisturile funcționale și sângerările între menstre. Nu întotdeauna chisturile sunt cauza lor. „Sângerările dintre menstruații, dacă se sistematizează și apar la jumătatea lunii – ziua 12-14 -, de cele mai multe ori reprezintă markeri de ovulație. Așa se și numește: sindrom intermenstrual. Și arată că s-a produs ovulația. Uneori pot fi insoțite de mici dureri într-o parte, stânga sau dreapta, în funcție de unde s-a produs ovulația. Mai mult, poate apărea și o mică sângerare”, explică ginecologul.

Tratamentul nu este necesar întotdeauna

Conform medicului, tratamentul este simptomatic, dacă aceste chisturi sunt dureroase și, bineînțeles, trebuie monitorizate ecografic pentru a depista o posibilă creștere în dimensiune. „De multe ori pacienta dorește să rămână însărcinată, deci nu este indicat să urmeze un tratament cu antibiotic sau antiinflamatoare, fiind vorba de ceva care este pasager. Chistul funcțional va dispărea natural după o menstruație, două”, mai spune dr. Pleș.

Chistul ovarian funcțional nu cauzează cancer ovarian, dar poate fi un semnal de alarmă dacă apare după intrarea în menopauză.

Sindromul de ovare polichistice este complet diferit

Adesea pacienta face confuzie între chisturile funcționale și sindromul de ovare polichistice, care reprezintă cu totul altceva. Ginecologul spune că în acest sindrom, prezența chisturilor este însoțită de simptome mai grave: „Se manifestă în primul rând prin tulburari majore ale menstrei, absentarea menstrei timp de mai multe luni, chiar și 6. Lipsa menstrei e însoțită și de alte manifestări: pacientele cu sindromul ovarelor polichistice nu au ovulație, au probleme de greutate și tulburări de metabolism de tip diabet”.

 Alte tipuri de chisturi

  • Chistul ovarian dermoid – e format în mare parte din grăsime, dar poate conține și un amestec de țesuturi: păr, dinți, cartilaje, oase, cu mărime extrem de mică. Se mai numește medical și teratom” care în limbă greaca înseamnă tumoră monstruoasă”.
  •  Chistadenomul – se dezvoltă din țesutul ce acoperă exteriorul ovarului și poate avea conținut lichidian sau mucinos. Mai mult acesta poate ajunge la dimensiuni gigante. 
  •  Endometriomul – este un chist care se formează din țesut endometrial (țesutul ce căptușește interiorul uterului). Această formă de chist ovarian răspunde la modificările hormonale lunare din cadrul ciclului menstrual, chistul umplându-se cu sânge, având caracteristicile endometrului. 

Simptomele chisturilor:

  • urinări frecvente;
  • dureri abdominale;
  • modificări ale ciclului menstrual;
  • creșteri în greutate;
  • durere pelviană severă, apărută brusc;
  • greață și vărsături;
  • lipotimie (leșin), amețeală, slăbiciune apărute brusc;
  • sângerări vaginale în afara menstruației.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel