miercuri, octombrie 27, 2021

Mai mult de o treime dintre femei, la un moment dat în viață, vor ieși îngrijorate din cabinetul ginecologului, ținând în mână o foaie pe care e trecut la diagnostic „chisturi ovariene”.

Aparatul reproducător

feminin este unul dintre cele mai complexe mecanisme ale corpului uman, deci nu e ușor de înțeles în ce fel ne afectează aceste chisturi dureroase. Oare sunt motivul pentru care nu poți rămâne însărcinată? Sunt imposibil de tratat?

„Chisturile funcționale nu sunt neapărat normale, dar sunt fiziologice”, ne explică Conf. Dr. Liana Pleș, medic primar ginecologie cu competențe în ultrasonografie obstetricală și ginecologică.

„Cel puțin o treime din femei s-au confruntat cu aceste chisturi funcționale pe parcursul vieții lor adulte. Acestea apar din diverse motive, cel mai frecvent

întâlnite fiind chisturile foliculare, care se produc pentru că la un moment dat unul dintre foliculi nu ajunge să ovuleze. Astfel, foliculul se transforma chistic și hemoragic, pentru ca apar sângerări în interiorul său. Pacienta poate să fie asimptomatică, deci să descopere accidental prin control ecografic, fără a prezenta simptome, ori să aiba tulburări de ciclu”, ne-a spus dr. Liana Pleș.

De ce apar sângerările între menstruații?

O legătură care se face în mod eronat este cea între chisturile funcționale și sângerările între menstre. Nu întotdeauna chisturile sunt cauza lor. „Sângerările

dintre menstruații, dacă se sistematizează și apar la jumătatea lunii – ziua 12-14 -, de cele mai multe ori reprezintă markeri de ovulație. Așa se și numește: sindrom intermenstrual. Și arată că s-a produs ovulația. Uneori pot fi insoțite de mici dureri într-o parte, stânga sau dreapta, în funcție de unde s-a produs ovulația. Mai mult, poate apărea și o mică sângerare”, explică ginecologul.

Chisturile ovariene pot aparea si in cazul in care ovarele functioneaza normal, la femeile sanatoase. Un alt

tip de chist este chistul dermoid, care contine o varietate de tesuturi ca par, tesut epitelial, sebum insa acesta apare destul de rar. Este important sa stiti faptul ca, atat timp cat aceste chisturi patologice nu capata dimensiuni mari, nu prezinta risc pentru fertilitate. Ele fie se absorb, fie necesita o minima interventie chirurgicala,insa nu conduc la infertilitate.

Pe de alta parte, exista doua afectiuni ale ovarelor care duc la aparitia unor chisturi cu risc ridicat de pericol asupra fertilitatii: sindromul ovarelor polichistice si endometrioza. Aceste doua tipuri de chist ovarian scad

semnificativ sansele unei femei de a concepe un copil.

Tratamentul nu este necesar întotdeauna

Conform medicului, tratamentul este simptomatic, dacă aceste chisturi sunt dureroase și, bineînțeles, trebuie monitorizate ecografic pentru a depista o posibilă creștere în dimensiune. „De multe ori pacienta dorește să rămână însărcinată, deci nu este indicat să urmeze un tratament cu antibiotic sau antiinflamatoare, fiind vorba de ceva care este pasager. Chistul funcțional va dispărea natural după o menstruație, două”, mai spune dr. Pleș.

Chistul ovarian funcțional nu cauzează cancer ovarian, dar poate fi un semnal de alarmă dacă apare după intrarea în menopauză.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Ultimele stiri