Sari la conținut

De ce apare senzația de nod în gât și când ar trebui să te îngrijoreze

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Senzația de nod în gât poate avea numeroase cauze, de la stres și anxietate la infecții comune. Cu toate acestea, este important să fim atenți la modificările semnificative ale simptomelor sau la apariția altor simptome și să căutăm asistență medicală atunci când este necesar pentru a exclude cauzele grave sau pentru a obține tratamentul adecvat.

Este întotdeauna mai bine să fii precaut și să consulți un medic atunci când ai îndoieli cu privire la starea ta de sănătate.

Simți adesea o senzație de nod în gât, o strangulare sau o presiune care pare să te împiedice să înghiți sau să vorbești normal? Această senzație neplăcută poate avea o serie de cauze, iar în cele mai multe cazuri, nu este neapărat un semn de alarmă. Cu toate acestea, există momente în care această senzație poate indica o problemă medicală mai serioasă.

Cauze comune ale senzației de nod în gât

  • Stres și anxietate: Una dintre cele mai frecvente cauze ale senzației de nod în gât este stresul și anxietatea. Atunci când suntem anxioși, corpul nostru răspunde prin tensiunea mușchilor gâtului, care poate crea senzația de constricție sau presiune.
  • Gât uscat: Lipsa de hidratare a gâtului poate provoca senzația de gât uscat sau iritat, ceea ce poate duce la senzația de nod în gât.
  • Reflux gastroesofagian (GERD): Această afecțiune poate duce la acidul gastric care se ridică în esofag, provocând iritații și senzații de arsură sau strangulare în gât.
  • Infecții respiratorii: Răceala sau gripa pot provoca inflamații în gât și amigdale, determinând senzația de nod în gât.
  • **Alte infecții: Alte infecții ale gâtului, cum ar fi faringita sau amigdalita, pot cauza disconfort și senzația de constricție.

Când este un semn de alarmă

Deși senzația de nod în gât este adesea inofensivă, există situații în care ar trebui să consultăm un medic:

  • Dificultăți de înghițire: Dacă simți dificultăți semnificative de înghițire sau disconfort sever în gât, este important să consulți un medic, deoarece aceste simptome pot fi semnele unei afecțiuni mai grave, cum ar fi o tumoare sau o leziune.
  • Durere persistentă: Dacă senzația de nod în gât este însoțită de durere persistentă, în special în gât sau în jurul gâtului, este indicat să consulți un medic.
  • Modificări în voce: Dacă observi schimbări semnificative în voce, cum ar fi raguseală persistentă sau pierderea vocii, ar trebui să consulți un specialist ORL (otorinolaringolog).
  • Umflături palpabile: Dacă simți umflături sau mase palpabile în gât sau pe partea laterală a gâtului, este important să obții o evaluare medicală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel