Sari la conținut

De ce apare starea de moleșeală după masă. E un semnal de alarmă

oboseala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Astenia de primavara

Moleșeala după masă. Ei bine, propriul organism vă avertizează că ați mâncat prea mult. După o masă copioasă, glicemia crește foarte mult. Ca să o echilibreze, pancreasul trimite în circulație o cantitate mare de insulină. 

”Ceea ce ne moleșește foarte mult după o masă copioasă este exact această cantitate de insulină care ajunge și la creier,” a explicat, pentru stirileprotv, Ștefan Voicu, Facultatea Chimie Aplicată.

Ce se întâmplă, mai exact, când mănânci prea mult, mai ales seara? Insulina bombardează creierul. Ficatul își distruge receptorii de colesterol. Grăsimea sapă în vase. Din acest motiv, încercați ca regalul culinar să aibă loc dimineața și la prânz. Nu seara, repetat!

Un obicei periculos: mâncatul exagerat seara

Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili! Următoarea mișcare? Colesterolul rămâne liber în sânge. Îi place să intre în vase, unde produce inflamație ințial, apoi depozite. Boala se numește ateroscleroză.

”Colesterolul se produce noaptea, așa vrea ficatul să îl producă. Din această cauză și medicația care blochează secreția de colesterol se administrează seara. Ficatul are posibilitatea să blocheze secreția de colesterol dacă noi introducem prea multă mâncare, prea multe grăsimi. Dacă mâncăm repetat seara, nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare!” atrage atenția dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel