Sari la conținut

De ce au demisionat, de fapt, cardiologii de la Spitalul din Tg Jiu? Dezvăluirile unui doctoriţe stabilite în Marea Britanie

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din această lună, pacienții cu boli de inimă aflați în stare gravă nu mai pot fi tratați la Târgu Jiu, după demisia în bloc a cinci medici cardiologi de la spitalul din oraş.

A trimite un bolnav la consulturi de specialitate doar pentru a exclude diverse posibile condiții, pe bâjbîite, asta nu e medicină, e ghicitoare, e.. dat în cărți, e orice, numai medicină nu e!!!”, atrage atenţia dr. Roxana Hotoboc, fosta șefă a Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, care muncește de mai bine de 15 ani în spitalele din Anglia.

Ea a explicat cum funcţionează sistemul medical în Marea Britanie, unde nu se face abuz de consulturi interdisciplinare şi servicii de screening la UPU, precum în spitalele româneşti.

„Aproape zilnic văd pacienți care au ajuns la camera de gardă pentru un puseu hipertensiv, de unde au fost îndrumați la cardiolog…..pentru tratament! Mă întreb ce mai tratează interniștii în ziua de azi?🤔
Medicina a progresat enorm în ultimii 40-50 de ani. Au apărut multiple posibilități de a investiga pacienții dar și tratamente revoluționare. Niciun medic nu poate să cunoască toate ghidurile și protocoalele terapeutice. Indiferent că vorbim de specialități medicale sau chirurgicale!
Și totuși, bazele medicinii au rămas neschimbate! Simptomele și semnele bolilor sunt la fel ca în urmă cu 100 de ani. Dacă faci anamneza corect și consulți pacientul amănunțit, poți să pui diagnosticul corect în în 75-80 % din cazuri. Iar trimiterea la investigații sau la specialist ar trebui făcut pentru confirmarea diagnosticului, stadializarea bolii și tratament.
Din păcate realitatea este alta. Pacienții sunt plimbați între specialiști și investigații, de multe ori inutile. „Să vedem ce are”! „Poate are ceva la inimă” „Poate are ceva la plămâni” ” Poate are ceva la ficat”
De „vină ” pentru această situație sunt atât pacienții, cât și medicii. ” Nu mă trimiteți la specialist? „Nu mă trimiteți la CT/ RMN?”
De multe ori există și interese financiare – mai ales în cazul marilor rețele private de sănătate – este bine cunoscut mecanismul de suveică!
Problema apare când cineva chiar are nevoie de un specialist dar lista de așteptare se întinde pe câteva luni! Am avut pacient cu angină pectorală, care a fost programat la consult cardiologic după 3 luni. Iar dup o lună a facut infarct! Sau cum s-a întâmplat la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu- unde cardiologii sătui de consultații inutile – au demisionat!”, a comentat pe o reţea de socializare medicul premiat în Anglia.

Dr. Hotoboc susţine că „acei medici de la UPU care trimit abuziv pacienții la consulturi de specialitate, nu cred că știu care e fișa postului unui medic de UPU!

Dragii mei colegi de la UPU Tg-Jiu, ( că am făcut și eu câteva gărzi la acel UPU când eram în țară, iar acum lucrez exact la un UPU englezesc, bine, la un Departament de Urgență, nu la o Unitate PU ), dragi colegi, deci, permiteți-mi să vă amintesc că sarcina, serviciul unui medic de UPU este să facă investigațiile PARACLINICE ale bolnavului venit la UPU, să stabilească un diagnostic de prezumptie și apoi să refere pacientul unei specialități, în funcție de diagnosticul pe care, medicul de UPU, îl stabilește sau îl ” bănuiește „, să zic așa!

În Anglia, specialiștii primesc referatele la telefon sau online, și acceptă sau nu să vadă pacientul doar dacă medicul de urgență ( UPU ) a făcut toate investigațiile paraclinice, (care exclud consulturile de specialitate), iar rezultatele acelor investigații conduc spre diagnosticul pentru care bolnavul este prezentat specialistului!”, a scris medicul.

„Un spital ar trebui manageriat de un medic”

Potrivit presei locale, Roxana Hotoboc este de părere că un spital ar trebui manageriat de un medic și face referire la un aspect extrem de sensibil din SJU Tg-Jiu: la spitalul de pe Tudor Vladimirescu, acolo unde este Unitatea de Primiri Urgențe, sunt două secții de Chirurgie, însă Cardiologia și Neurologia nu au loc în acel pavilion al unității medicale și bolnavii sunt transportați pentru consult de specialitate la spitalul 700 din strada Progresului.

Mă întreb cum conducerea Spitalului de Urgență Tg-Jiu nu a sesizat aceste aspecte??? Sau dânșii…economiști, juriști, ingineri, etc…ce să știe de cum trebuie să fie activitatea medicală, că n-au nici în clin nici în mânecă cu asta!!

De asta ziceam, la un spital, conducerea trebuie să fie asigurată de medici, care au gândire medicală, nicidecum de alte profesii…politice!

Și mai e o problemă ce se perpetuează de ani și ani de zile, pornită de la opoziția chirurgilor să lucreze la Spitalul 700, când s-a dat în folosință Spitalul de pe Tudor ( eram acolo, lucram în Chirurgie, așa că știu!): urgență trebuie făcută acolo unde ai toate specialitățile, sau cel puțin pe cele principale! Nu le enumăr, că cei avizați le știu!

Bolnavii nu trebuie plimbați de la un spital la altul doar pentru că nimeni din cei care trebuie nu își pun problema lor, a bolnavilor!

Și revenind la hotărârea cardiologilor de a nu mai face gărzi, sper să se fi găsit o soluție că bolnavii să nu fie prejudiciați de un consult atât de important cum e cel cardiologic, pentru cei cu urgențe de cardiologie!”, a conchis medicul, care spune că este revoltător ce se întâmplă la unitatea medicală.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel