Sari la conținut

De ce crește brusc colesterolul. Nu are legătura doar cu alimentația

colesterol ridicat
Sursă foto: arhiva Dotorul Zilei
Colesterolul ridicat poate duce la înfundarea arterelor

Anumiți factori pot contribui la creșterea bruscă a colesterolului, cum ar fi stresul, dieta și obiceiurile de viață, inclusiv fumatul și consumul de alcool. 

Colesterolul este  important pentru producerea de hormoni, vitamina D și substanțe care ajută digestia. Însă, colesterolul ridicat poate provoca probleme cardiace, cum ar fi:

  • boli coronariene,
  • infarct
  • accident vascular cerebral

Există două tipuri diferite de colesterol. Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) au efecte pozitive, iar lipoproteinele de densitate scăzută (LDL) au efecte negative.

De ce crește brusc colesterolul

O creștere bruscă a colesterolului sau o creștere a colesterolului se poate întâmpla din următoarele motive:

Stres

Nivelurile ridicate de stres sunt o posibilă cauză a unei creșteri bruște a colesterolului. Când o persoană trece prin perioade stresante, nivelul de cortizol crește semnificativ.

Cortizolul poate declanșa, de asemenea, eliberarea de colesterol suplimentar. Prin urmare, atunci când o persoană se confruntă cu un stres intens, acest lucru îi poate crește semnificativ colesterolul.

Un studiu din 2017 sugerează că stresul psihologic poate crește LDL (colesterolul rău) și poate scădea HDL (colesterolul bun).

Consumul de cafea

Dacă o persoană consumă multă cofeină, aceasta poate duce la o creștere a colesterolului.

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), consumul excesiv de cafea poate prezenta riscuri pentru sănătate. Se spune că aproximativ patru sau cinci căni de cafea pe zi pentru adulți este de obicei o cantitate sigură.

Un studiu din 2018 evidențiază legătura dintre consumul excesiv de cafea și nivelurile ridicate de colesterol. Acest lucru se poate datora cafelei care conține diterpene. Diterpenele sunt compuși chimici care pot crește colesterolul.

O cantitate prea mare de cafea băută dintr-o dată poate duce la niveluri ridicate de diterpene în organism. În unele cazuri, acest lucru poate crește brusc colesterolul.

Fumat

Potrivit unei recenzii din 2020, fumatul determină o scădere a colesterolului HDL și o creștere a celui LDL.

Acest lucru poate apărea din cauza pătrunderii nicotinei în sânge. Nicotina conține un neurotransmițător cunoscut sub numele de catecolamină, care poate crește colesterolul rău din organism.

Fumatul unei cantități mari într-o perioadă scurtă poate provoca o creștere bruscă a colesterolului.

Medicamentele

Anumite medicamente pot provoca o creștere bruscă a nivelului de colesterol.

Medicamentele cunoscute pentru creșterea colesterolului includ:

  • diuretice,
  • corticosteroizi,
  • imunosupresoare,
  • medicamente antivirale,
  • retinoizi,
  • estrogen oral,
  • beta-blocante,
  • anticonvulsivante,
  • antipsihotice.

Slăbit extrem

Un articol din 2019 evidențiază trei cazuri în care persoanele care au slăbit în timpul unui program medical de slăbire au experimentat o creștere bruscă a nivelurilor de LDL sau colesterol rău.

O creștere a colesterolului poate apărea odată cu pierderea în greutate, deoarece colesterolul care se află de obicei în țesutul gras intră în fluxul sanguin, determinând creșterea nivelului.

Cu cât o persoană pierde mai repede în greutate, cu atât mai mult colesterol poate intra în sânge.

Creșterea colesterolului din pierderea în greutate este probabil doar temporară.

Alcoolul

Dacă o persoană bea mult dintr-o dată, nivelul colesterolului poate crește brusc.

Acest lucru se datorează faptului că alcoolul eliberează trigliceride în organism. Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se găsește în sânge. Când aceste niveluri sunt prea mari, de exemplu, după ce ai băut cantități mari de alcool, ficatul nu poate elimina eficient colesterolul din sânge. Acest lucru poate duce la creșterea colesterolului LDL.

Un studiu din 2017 a analizat efectele alcoolului asupra colesterolului HDL. Cercetătorii au descoperit că un consum intens de alcool a scăzut rapid nivelul HDL și a crescut colesterolul rău.

Sarcina

În timpul sarcinii, nivelul hormonilor crește. Creșterea acestor hormoni poate, la rândul său, să îmbunătățească nivelul de colesterol.

O creștere bruscă a colesterolului în timpul sarcinii este cunoscută sub numele de hipercolesterolemie gestațională.

Potrivit unui studiu din 2019, colesterolul poate crește cu aproximativ 30-40% la gravide.

Alte cauze

De asemenea, colesterolul poate crește în timp. Unii factori care contribuie la creșterea colesterolului includ:

  • Dieta dezechilibrata: atunci cand oamenii mananca grasimi saturate, nivelul de LDL poate creste. Grăsimile trans pot crește, de asemenea, nivelul LDL. În plus, o dietă bogată în zahăr poate determina o creștere a LDL.
  • Lipsa activității fizice: O recenzie din 2020 sugerează că HDL scăzut se poate îmbunătăți prin practicarea activității fizice. Lipsa activității fizice face ca aceste niveluri bune de colesterol să scadă.
    Menopauza: O analiză din 2019 a constatat că nivelurile de colesterol sunt mai mari la femeile care au ajuns la menopauză decât la cele care nu au ajuns la menopauză.
    Fumatul: Pe lângă faptul că poate provoca o creștere bruscă a colesterolului, fumatul poate provoca și o scădere treptată a HDL și o creștere a LDL. Acest lucru este cel mai frecvent la femei.
    Genetica: În unele cazuri, oamenii moștenesc o predispoziție pentru colesterol ridicat de la un părinte. Medicii numesc aceasta hipercolesterolemie familială. Acest lucru poate fi periculos dacă o persoană nu se tratează deoarece poate duce la o boală cardiacă aterosclerotică prematură.

Unele afecțiuni medicale: Posibilele afecțiuni medicale care cresc colesterolul includ:

  • diabet
  • tensiune arterială crescută
  • boală de rinichi
  • boală de ficat
  • probleme cu tiroida

Oamenii pot avea, de asemenea, un risc mai mare de colesterol ridicat pe măsură ce îmbătrânesc.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel