Sari la conținut

Ce se întâmplă în corp cu o lună înainte să faci infarct. Semne pe care nu trebuie să le ignori

semne infarct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
infarct silențios

Din cuprinsul articolului

Un atac de cord apare atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat sau redus sever. Blocajul se datorează de obicei unei acumulări de grăsime, colesterol și alte substanțe în arterele inimii (coronare).

Depozitele grase care conțin colesterol se numesc plăci. Procesul de formare a plăcii se numește ateroscleroză.

Uneori, o placă se poate rupe și poate forma un cheag care blochează fluxul de sânge. Întreruperea fluxului sanguin poate deteriora sau distruge o parte a mușchiului inimii.

Atacul de cord este cunoscut și sub denumirea de infarct miocardic, scrie MayoClinic.

Dacă apare un atac de cord, este necesar un tratament imediat pentru a preveni moartea. Sunați la 112 sau solicitați asistență medicală de urgență dacă credeți că aveți un atac de cord.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces prematur (persoane sub 70 de ani) la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Corpul poate avertiza în săptămânile anterioare că ceva nu este în regulă și face acest lucru în multe feluri, conform cercetătorilor de la Cedars-Sinai Heart Institute din Los Angeles (SUA).

Semne pe care nu trebuie să le ignori

Unele dintre semnele care apar cu o lună înainte sunt evidente: dureri în piept sau abdominale, dificultăți de respirație, palpitații, scăderea bruscă a tensiunii arteriale și pierderea conștienței.

Alte simptome mai generale, cum ar fi durerea de spate sau greața și vărsăturile, pot anunța o problemă la inimă sau de altă natură, dar în orice caz ar trebui să fie evaluate de un medic. Iar problema, potrivit cercetătorilor, este doar aceea: că semnalele sunt ignorate și nu sunt analizate corespunzător de un profesionist.

Singularitatea studiului constă în faptul că lista de simptome a fost obținută după ce au fost întrebați nu doar pacienții, ci și oamenii din jurul lor, care nici nu au acordat importanță acestor semne. Acest lucru ar trebui să conducă, spun specialiștii de la Institutul Inimii Cedars-Sinai, la strategii de prevenire care implică atât familia, cât și locul de muncă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel