Sari la conținut

De ce din ce în ce mai multe persoane sub 50 de ani fac cancer colorectal?

cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer colorectal

Un număr tot mai mare de persoane sub 50 de ani sunt diagnosticate cu cancer colorectal și mor din cauza unei tendințe pe care medicul gastroenterolog Sonia Kupfer de la Universitatea din Chicago o numește „îngrijorătoare”.

În timp ce ratele cancerului colorectal au scăzut pentru persoanele peste 50 de ani, acestea au crescut cu 51% din 1994 pentru cei sub 50 de ani, potrivit Societății Americane de Cancer. Ratele de deces în acest grup mai tânăr sunt, de asemenea, în creștere.

„Ceea ce este alarmant în legătură cu această tendință ascendentă este că nu știm ce o cauzează”, a spus Kupfer, directorul Clinicii de Prevenire și Risc Cancerului Gastrointestinal din UChicago Medicine. „În acest moment, credem că influențele mediului stau la baza creșterii incidenței.”

Kupfer observă că această tendință este paralelă cu creșterea obezității în America, dar spune că lucruri precum dieta proastă sau stilul de viață sedentar nu sunt exclusiv de vină.

Acesta este ceea ce îi nedumerește pe Kupfer și colegii ei: ei văd mai mulți pacienți cu cancer colorectal care sunt mai tineri și sunt în general sănătoși. Ei nu au factorii de risc tipici, cum ar fi peste 50 de ani, antecedente familiale sau sindrom genetic. Și nu sunt obezi, sedentari, băutori mari, fumători sau mâncători săraci (consumând în exces alimente procesate și carne roșie).

„În mod clar, acești factori de risc nu explică complet această tendință îngrijorătoare”, a spus ea.

Ca răspuns la numărul tot mai mare de cazuri în rândul adulților mai tineri, multe organizații recomandă acum ca screening-urile pentru cancerul colorectal să înceapă la vârsta de 45 de ani. Oamenii ar trebui să discute cu medicii lor despre opțiunile de screening, inclusiv teste de scaun sau o colonoscopie.

Întoarcerea acestei tendințe este o provocare din două motive principale:

1. Cancerele de colon și rectale nu au adesea simptome. Drept urmare, oamenii adesea nu realizează că ceva nu este în regulă. Când există simptome – sânge în scaun, constipație constantă, scaune în formă de creion, scădere în greutate sau senzație de bine – este adesea atribuită altor lucruri, cum ar fi hemoroizii sau o schimbare a dietei. Este nevoie de mai multe screening-uri preventive pentru a preveni și detecta cancerul.

2. Oamenii nu fac colonoscopii. O colonoscopie este cea mai bună și mai precisă modalitate de a verifica și elimina polipii precancerosi, dar necesită ca oamenii să facă o curățare a colonului cu o seară înainte de procedură. Sunt disponibile mai multe alte teste pe scaun, care sunt bune pentru detectarea precoce a cancerului, dar o colonoscopie este cea mai precisă modalitate de a verifica polipii precancerosi, precum și de a identifica cancerul precoce. În plus, dacă celelalte teste arată rezultate pozitive, următorul pas este o colonoscopie. O colonoscopie este singurul test all-in-one, a spus Kupfer.

Vestea bună este că oamenii de știință lucrează la modalități de a face screening-urile cancerului colorectal mai ușoare, inclusiv un test pe bază de sânge care este la orizont, a spus Kupfer.

Cercetătorii lucrează, de asemenea, pentru a îmbunătăți calitatea colonoscopiilor. UChicago Medicine face parte dintr-un studiu care implică inteligența artificială (AI) pentru a îmbunătăți colonoscopiile folosind algoritmi pentru a detecta polipii și a crește detecția vizuală. Ca parte a erei moderne a medicinei personalizate, oncologii lucrează și pentru a afla de ce anumite tumori canceroase colorectale reacționează diferit decât altele la tratamente.

Între timp, screening-ul precoce pentru cancerul colorectal rămâne critic. Detectarea precoce a cancerului este cea mai bună modalitate de a îmbunătăți șansele ca acesta să devină letal.

„Nu este imposibil ca persoanele în vârstă de 30 de ani să facă cancer de colon”, a spus Kupfer. „Cel mai bun sfat pe care îl putem da este să nu ignorăm niciun tip de simptom. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți sânge în scaun. Nu spune doar: „Oh, probabil că este doar un hemoroid.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel