vineri, februarie 3, 2023

Cercetătorii au descoperit că dacă ai în casă o pisică ai parte de beneficii pentru sănătate din punct de vedere fizic și, mai ales, psihologic, presupunând că nu sunteți alergic la pisici.

Un studiu din 2009, de exemplu, a scos la iveală că persoanele care dețineau o pisică aveau un risc mai mic de a muri din cauza unui atac de cord decât persoanele care nu au avut niciodată o pisică.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: NU fugiți de slănina de porc. Este ...

Într-un sondaj realizat în 2011 de organizația caritabilă Cats Protection din Regatul Unit, 93,7% dintre respondenți au declarat că a fost benefic pentru sănătatea lor mintală să aibă o pisică.

Și un alt studiu a arătat că viața cu mai multe animale de companie, inclusiv pisici, poate reduce predispoziția unui copil de a dezvolta alergii.

Unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o potențială infecție zoonotică a proprietarilor de pisici cu Toxoplasma gondii, un organism parazitar microscopic unicelular găsit adesea în fecalele pisicilor.

Unii chiar au sugerat că T. gondii poate fi un declanșator al schizofreniei.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă: Leșin, amețeală, confuzie, sau ve...

În 2016, cercetătorii au verificat asocierea T. gondii cu schizofrenia și depresia majoră, controlul slab al impulsurilor – inclusiv comportamentul suicidar și criminalitatea – personalitatea și performanța neurocognitivă. Ei au descoperit că există puține dovezi care leagă T. gondii de oricare dintre aceste probleme.

Efecte psihologice pozitive

Potrivit Dr. Pendry, pisicile „ne acordă atenție, ne scapă de singurătate, ne oferă confort, distracție și joacă, afecțiune și permisiunea unică specială de a le mângâia și de a le ține în poală, despre care știm că eliberează oxitocină, care în la rândul său, suprimă producția de cortizol, un hormon al stresului.

Te-ar mai interesa: Horoscop 3 februarie. Astrolog: Urmează o zi plină...

„Și cred că beneficiile sunt reciproce”, a adăugat ea. „Atâta timp cât afecțiunea pe care le oferim este binevenită, ei obțin confort similar și un sentiment de apartenență de la noi.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private