Sari la conținut

Toxoplasmoza, boala adesea confundată cu o simplă răceală. Ce trebuie să știi despre parazitul care afectează 1 din 3 persoane

Toxoplasmoza, boala adesea confundată o cu simplă răceală. Ce trebuie să știi despre parazitul care afectează 1 din 3 persoane.

Se estimează că, în întreaga lume, între 30-50% dintre oameni sunt infectați cu Toxoplasmă. Boala este cauzată de infecția cu parazitul toxoplasma gondii. Odată infectat cu toxoplasmă, o persoană poate rămâne purtătoare pe viață.

Există trei modalităţi prin ­care parazitul poate ajunge să infecteze organismul uman: prin consumul de carne infestată, prin alimente contaminate cu ouă ale parazitului prezente în sol şi în apa nefiltrată. De asemenea, nerespectarea regulilor de igienă după intrarea în contact cu fecalele pisicilor duce la infectarea cu Toxoplasma gondii.

Afecțiunea marcată de infecția cu toxoplasmoză a ochiului este cunoscută sub denumirea de toxoplasmoză oculară.

Toxoplasmoza. Cauze și simptome

Cauzele infecției cu toxoplasmoză pot include

  • transmiterea de la mamă la copil în timpul sarcinii,
  • ingestia de apă sau alimente contaminate,
  • consumul de carne, fructe sau legume negătite și nespălate etc.

În majoritatea cazurilor, infecţiile cu Toxoplasma gondii sunt asimptomatice, adică nu produc modificări în starea de sănătate a persoanei.

În unele cazuri însă, infecţia se manifestă ca o simplă răceală cu simptome destul de uşoare. Cel mai important simptom îl constituie umflarea ganglionilor limfatici, fenomen care poartă numele de limfadenopatie.

Persoanele cu o imunitate slabă au o rată mai mare de a contracta infecția. Unele simptome ale toxoplasmozei sunt:

1. Dureri de cap

2. Febra

3. Durerea musculare

4. Oboseala

5. Confuzie

Diagnosticul și tratamentul toxoplasmozei

Metodele de diagnostic pentru toxoplasmoză includ adesea teste de sânge. Femeile însărcinate și persoanele cu risc pot trece prin metode de diagnostic precum ecografie, RMN etc. pentru a fi examinat pentru afecțiune și impactul acesteia asupra organismului.

Până în prezent, nu există un remediu pentru toxoplasmoză, iar tratamentul acestei afecțiuni se face prin gestionarea simptomelor, medicamentelor etc.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel