Sari la conținut

De ce e bine să mâncăm cartoful dulce cu tot cu coajă? Nutriționist: Ajută la combaterea…

leguma benefica pentru inima
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cartofii dulci, benefici pentru inima

Cartofii dulci se folosesc ca și cartofii obișnuiți. Se pot fierbe, prăji sau se pot băga la cuptor. Nedecojiți se pot pune în microunde. De asemenea, în cuptor pot fi preparați cu coajă. Dar de ce e bine să îi consumăm cu coajă? Celebrul nutriționist Gialuca Mech vine cu explicații.

De ce e bine să mâncăm cartoful dulce cu tot cu coajă? Nutriționist: Ajută la combaterea

„Un cartof dulce de talie medie, copt și mâncat împreună cu coaja sa, conține de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor și a apărării sistemului imunitar.

Sursă de CARBOHIDRAȚI

cartofi dulci

La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care ajută la combaterea infecțiilor și la absorbția fierului. Conțin betacaroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu și mangan: din acest motiv pot fi incluși în regimuri alimentare bogate în fructe și legume”, dezvăluie celebrul nutriționist.

Motive bine întemeiate să mănânci mai des cartof dulce

  • Organismul tinde să folosească foarte mult potasiu și alte minerale importante atunci când se află sub stres, iar cartoful dulce este o legămă care aprovizionează organismul cu minerale. Astfel, are puterea să vă mențină în echilibru în timpul perioadelor de stres.
  • Cartofii dulci se află pe primul loc într-un clasament nutrițional al legumelor, deoarece sunt o sursă importantă de fibre, zaharuri naturale, carbohidrați complecși, proteine, carotenoizi, vitamina C, fier și calciu, scrie sfatulmedicului.ro.
  • Cartofii dulci sunt bogați în antioxidanți, care acționează în organism prin prevenirea problemelor inflamatorii, cum ar fi astmul, artrita, guta.
  • Sunt o sursă excelență de carbohidrați pentru cei care au probleme cu nivelul zahărului din sânge. Pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și pot astfel preveni condiții precum rezistența la insulină.
  • Cartofii dulci sunt sănătoși pentru tractul digestiv. Fiind bogați în fibre digestive, mai ales când sunt consumați cu coajă, ajută la ameliorarea constipației și pot preveni apariția cancerului de colon.
  • Aceasta legumă este bogată în vitamine și alți nutrienți importanți care pot stimula imunitatea și pot sprijini nevoile organismului.
  • Cartofii dulci sunt indicați pentru prevenirea bolilor de inimă. Cu conținut ridicat de potasiu, ei ajută la prevenirea declanșării atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. Potasiul ajută la menținerea echilibrului electrolitic și a lichidului din organism, aspecte importante pentru stabilizarea tensiunii arteriale și a reglării funcției cardiace.
  • Deficiențele de potasiu pot cauza crampe musculare, precum și leziuni ale mușchilor. Prin adăugarea de cartofi dulci în dieta zilnică (împreună cu exerciții fizice corespunzătoare), vă puteți aștepta la un impuls de energie și mai puține leziuni sau crampe musculare.
  • Sunt indicați pentru femeile gravide, deoarece aceștia sunt bogați în acid folic, esențial pentru dezvoltarea celulelor și țesuturilor sănătoase ale fătului.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel