joi, martie 23, 2023

Considerat o perioadă de curăţare trupească şi sufletească de către credincioşi, s-a dovedit ştiinţific că postul are o serie de beneficii pentru sănătatea omului. Axat în principal pe fructe şi legume, acest regim alimentar curăţă organismul de toxine şi ajută la refacerea celulară.

Şi asta în condiţiile în care 80% dintre bolile omului modern apar din cauza stilului de viaţă şi de alimentaţie dezechilibrat, iar incidenţa cancerelor digestive este tot mai mare.

Te-ar mai interesa: Mărturisiri de dincolo de moarte. Mărturia unui bă...

Studii recente au demonstrat că perioada de post influenţează substanţial riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Oamenii de ştiinţă au constatat că un regim alimentar fără carne, branză şi ouă îmbunătăţeşte metabolismul, ajutând la scăderea valorilor trigiceridelor şi ale colesterolului, dar şi la stabilizarea glicemiei, fiind folosite depozitele de glucoză existente în ficat.

Mari gânditori recomandau postul pentru vindecarea corpului

Mari gînditori şi filosofi, precum Hipocrat, Socrate si Platon, recomandau postul pentru vindecarea corpului, iar un nou studiu american relevă că, de pildă, a posti doar două zile din patru, fără ca acestea să fie consecutive, dublează speranţa de viaţă.

Te-ar mai interesa: 15 riscuri medicale şi efecte toxice ale consumulu...

În plus, potrivit acestei cercetări, o alimentaţie de post creşte performanțele creierului, protejându-l de Alzheimer, şi îmbunătăţeşte activitatea inimii. Cercetări recente demonstrează că cele mai multe vindecări de cancer se datorează unui regim alimentar foarte sărac în proteine animale, grăsimi şi zaharuri.

Practic, prin înfometare, celulele sănătoase luptă mai asiduu pentru supravieţuire, devenind mai rezistente la stres. Postul este comparat chiar cu hibernarea la animale de către nutriţionişti, care au constatat că, atunci când se abţin de la a consuma alimente „de dulce”, adică cele de origine animală (carne, produse lactate, ouă etc.), oamenii “se curăţă trupeşte”, ceea ce echivalează din punct de vedere medical cu o regenerare a tututor organelor.

Te-ar mai interesa: Testul de sânge care ar putea detecta boala Alzhei...

Totuşi, medicii atrag atenţia că este nevoie de supraveghere atentă pe perioada postului în anumite situaţii, cum ar fi sarcina, rahitismul/anemia sau recuperarea după o intervenţie chirurgicală.

Detoxifierea organismului, vitală pentru sănătate

Din punct de vedere medical, postul reprezintă o bună cură de detoxifiere a întregului organism, pentru că în această perioadă se pot consuma din belşug multe fructe şi legume crude.

În mod normal organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, însă o dietă bogată în carne şi slabă în produse de natură vegetală îngreunează această funcţie naturală, iar atunci când există un astfel de dezechilibru, reziduriile se acumulează în organism, putrezesc şi devin surse ale unor boli grave, precum cancerul.

Te-ar mai interesa: Dieta daneză: slăbești până în 20 kg în 13 zile RA...

Astfel, cu ajutorul postului, ficatul, rinichii, sângele etc. trec prin procesul de detoxifiere, care implică şi o hidratare corespunzătoare.

Este interesant de observat cum sunt poziţionate posturile mari: primavara, înainte de Paşte, după iarna în care se consumă preoponderent alimente conservate şi de origine animală, şi înainte de Craciun, după o toamnă bogată în „hrană vie”: fructe, legume sau seminţe.

Te-ar mai interesa: Alimente de evitat la micul dejun. Cum îți faci ră...

Prin îndepărtarea rezidurilor din organism, pielea capătă mai multă strălucire, iar corpul este mai plin de energie, inclusiv prin creşterea imunităţii, printr-un amplu proces de vindecare naturală.

Totodată, medicii susţin că digestia şi calitatea somnului se îmbunătăţesc, la fel ca şi starea psiho-emoţională, inclusiv cu ajutorul rugăciunilor, care ajută la reducerea riscului de anxietate şi depresie sezonieră, asociate în special celor două anotimpuri de tranziţie, primăvara şi toamna.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private