Sari la conținut

Pericolele ascunse din spatele unei diete în vogă. Avertismentul medicilor

dieta
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Descoperă secretul vedetelor care au slăbit

Din cuprinsul articolului

De regulă, multe persoane vor să combine postul dinaintea sărbătorilor pascale cu o dietă de slăbit mai restrictivă pentru a fi în formă în sezonul estival. Însă, medicii atrag atenţia că nu orice dietă este şi sănătoasă!

Cercetătorii canadieni de la Universitatea British Columbia din Vancouver au studiat recent modul în care afectează organismul restricţiile severe de carbohidraţi. Analiza s-a bazat pe studierea efectelor dietei asupra lipidelor serice, a markerilor metabolici şi a obiceiurilor de alimentaţie.

Este vorba de celebra dietă keto, care presupune un sport crescut de proteine şi grăsimi, în defavoarea alimentelor ce conţin carbohidraţi. Astfel, s-a descoperit că dietele keto au un risc dublu de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, comparativ cu dietele obişnuite, cu balanţă nutritivă echilibrată, cum ar fi dieta mediteraneană, de exemplu, informează medicalnewstoday.com.

În principal, dieta keto implică un consum zilnic de calorii din 10% carbohidraţi, 30% proteine şi 60% grăsimi.

Potrivit specialiştilor în nutriţie, această combinaţie fracţionară declanşează formarea de corpi cetonici (aşa-numitul proces de cetoză), o stare în care organismul își ia necesarul de energie din depozitele de grăsime în loc de depozitele de glicogen din mușchi. În mod normal, energia corpului provine de la carbohidrați care sunt depozitați în mușchi sub formă de glicogen.

Unele studii susţin că dieta keto ajută la pierderea surplusului de greutate corporală, fiind utilă şi pacienţilor oncologici, prin faptul că face mult mai vulnerabile celulele canceroase la chimioterapie şi radioterapie.

Însă, un efect advers al dietei este riscul crescut de exacerbare a valorilor grăsimii în sânge, în special al trigliceridelor şi al „colesterului rău” (LDL), factori ce predispun la ateroscleroză, potrivit celui mai recent studiu prezentat la Congresul Mondial de Cardiologie. De asemenea, s-a constatat că un alt efect nedorit al dietei keto este creşterea riscului inflamator.

Dieta keto se bazează pe câteva principii simple:

Un consum ridicat de grăsimi – peste 70% dintre calorii;
Un aport relativ constant de proteine;
Reducerea considerabilă a cantității de glucide.

Regimul alimentar propune maximum 50 g de glucide (carbohidrați) pe zi. Acestea vor reprezenta 5% din caloriile dintr-o zi. În mod normal, dieta zilnică furnizează 45-65% din calorii sub forma glucidelor. Astfel, vom avea 75% din calorii din grăsimi, 20% din proteine și 5% din glucide.

Exemplu de meniu

Dieta keto presupune trei mese pe zi, fără gustări. Mai jos poți vedea meniul pe o săptămână.

Luni

  • Mic dejun: ouă prăjite sau omletă cu puțin ulei de măsline și 2-3 feliuțe de brânză;
  • Prânz: salată verde cu o linguriță de ulei de măsline, file de vită și broccoli;
  • Cină: omletă de două ouă cu pesto și 2-3 felii de brânză.

Marți

  • Mic dejun: un castron mic cu nuci si seminte și un cub de ciocolată amăruie;
  • Prânz: pui la cuptor și un pătrat de ciocolată amăruie;
  • Cină: conopidă la aburi și o conservă de sardine în ulei + 30 grame migdale.

Miercuri

  • Mic dejun: 2 felii de pâine ketogenică (low-carb) cu trei ouă gătite în unt și un pahar mic de lapte de migdale fără zahăr;
  • Prânz: friptură cu ridichi și un iaurt;
  • Vinete la grătar cu șuncă maturată.

Joi

  • Mic dejun: muesli ketogenice (semințe de in cu semințe de cânepă, alune de pădure, nuci braziliene) cu 200 ml lapte de migdale și un cub de ciocolată amăruie;
  • Prânz: spanac și rucola cu ulei de măsline, somon la grătar și un cub de ciocolată amăruie;
  • Cină: creveți la wok, brânză de capră uscată și 1-2 ardei gras.

Vineri

  • Mic dejun: iaurt grecesc și o mână de nuci sau migdale, un cub de ciocolată amăruie;
  • Prânz: salată de mozzarella cu roșii, busuioc și ulei de măsline + cotlet de porc la grătar + cub de ciocolată amăruie;
  • Cină: salată verde cu nuci și un iaurt grecesc.

Sâmbătă

  • Mic dejun: carne de vițel la grătar și 50 g ciuperci;
  • Prânz: macrou la cuptor și salată verde cu spanac + un cub de ciocolată amăruie;
  • Cină: smântână cu dovlecei și file de pește la tigaie.

Duminică

  • Mic dejun: salată de anghinare și o conservă de sardine;
  • Prânz: carne de vițel la grătar și o salată de legume de sezon;
  • Cină: hering afumat și o salată de varză roșie + 30 g brânză tare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel