Sari la conținut

De ce este bine să scriem de mână? Efecte uimitoare asupra creierului. Dr. Vlad Ciurea: „Este o bună metodă de a preveni teribila boală…”

Scris de mana
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Scrisul de mana arata de ce boli suferi

În ziua de astăzi, computerul înlocuiește cele mai simple acțiuni ale omului. Scrisul de mână este din ce în ce mai rar, majoritatea oamenilor folosindu-se de evoluția tehnologiei. Cu toate acestea, medicii recomandă să scriem, cât putem de mult, de mână. 

De ce să scriem de mână? Deoarece creierul nostru implică o multitudine de procese pentru a duce la bun sfârșit această acțiune. Acest exercițiu este foarte benefic pentru menținerea sănătății creierului și poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni degenerative grave, precum Alzheimer.

Iată de ce este indicat să scriem de mână!

Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea, renumit neurochirurg, explică de ce această acțiune ne salvează de cele mai temute afecțiuni ale creierului. De asemenea, el explică ce beneficii poate avea scrisul de mână asupra organismului.

„Recomand tuturor să scrie cât mai mult de mână. Din păcate, tot mai mulți folosesc astăzi computerul, pentru că este mai rapid. Dar caligrafia este foarte importantă. Pentru că mii și mii de celule nervoase lucrează la acțiunea de scriere.

Practic, participă tot creierul: emisfera dreaptă este cea artistică, a creativității, iar cea stângă a execuției. Când scriem, punem pe hârtie un gând, apoi îl formulăm cât mai succint. Este extraordinar cum tot creierul lucrează: mișcăm mâna, folosim ochii, degetele, ne concentrăm. Ca o locomotivă care se pune în mișcare. Este un proces complicat, care duce la dezvoltarea creierului.

Scrisul este parte a terapiei de recuperare pentru pacienții care au suferit accident vascular cerebral sau traumatism cranio cerebral. Pentru că scrisul creează legături, sinapse, iar celulele se activează.
Și mai e ceva: scriind, îți vin idei, rezolvi probleme, te organizezi. Este o bună metodă de a preveni teribila boală Alzheimer.

Puțini știu, de exemplu, că doamna doctor Ana Aslan, supranumită „femeia care a învins bătrânețea”, a scris și a primit 130.000 de scrisori de-a lungul timpului. În peste o sută de țări. Coresponda fie cu pacienți, fie cu colegi medici. Extraordinar!

Cititul, de asemenea, este obligatoriu. Vă mărturisesc că profesorul meu, Constantin Arseni, ne spunea mereu să citim, să citim. Și o făcea în stilul lui: „Dacă un doctor nu pune mâna pe o carte timp de câteva luni, poate să se ducă cioban la oi!”, scrie Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.