vineri, februarie 3, 2023

Vaccinurile anti-COVID dezvoltate nu au o eficacitate de 100%. Din acest motiv, unele persoane, deși se imunizează, nu vor dezvolta mereu anticorpii necesari pentru a fi protejați împotriva noului coronavirus. Astfel, este esențial ca persoanele care aleg vaccinarea să efectueze un test special pentru a afla nivelul de anticorpi după imunizare.

Imunitatea anti-COVID este obținută, prin vaccinare, după aproximativ 10 zile de la administrarea rapelului. După această perioadă, organismul dezvoltă nivelul de anticorpi maxim pe care îi poate produce. Nivelul de anticorpi după imunizare poate fi determinat de un test special conceput pentru acest lucru. Specialiștii le recomandă persoanelor care s-au vaccinat să efectueze acest test pentru a se asigura că nu fac parte din marja de 5% neacoperită de eficacitatea vaccinului.

Te-ar mai interesa: Amestec băbesc pentru bronșită. Tratamentul se țin...

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare în România, explică procedura prin care se poate determina nivelul de anticorpi după imunizare, în exclusivitate pentru Digi24, citat de Adevărul.

„Sunt deja foarte multe persoane şi chiar colegii de-ai noştri din sistemul medical care îşi determină anticorpii anti-proteină spike. În momentul de faţă sunt teste disponibile, chiar comercial, şi prin care orice persoană poate să îşi determine nivelul de anticorpi după vaccinare.

Am avut colegi care şi-au determinat nivelul de anticorpi înainte de vaccinare, evident că era negativ, era 0, şi după vaccinare, chiar după prima doză, titrul anticorpilor era crescut. După a doua doză cu atât mai mult.   Deci da, sunt disponibile aceste teste.

Te-ar mai interesa: Ai dureri articulare? Remediu minune care combate ...

Nu aş spune că trebuie să devină o rutină dozarea titrului de anticorpi, dar în anumite situaţii, mai ales în cazul pacienţilor imunodeprimaţi, pacienţi cu imunitate scăzută, cred că este util acest tip de determinare, tocmai pentru că putem observa care este nivelul protecţiei anticorpilor de după vaccinare.

Aş mai vrea să menţionez încă un aspect – imunitatea prin vaccinare, la fel ca imunitatea după boală, nu constă doar în apariţia anticorpilor ci şi în răspunsul imun celular. Răspunsul imun celular pe care nu îl determinăm prin testele comerciale, prin testele obişnuit”, a explicat medicul, pentru Digi24.

Te-ar mai interesa: Ai mâncat prea mult? Trucuri care te scapă de indi...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private