Sari la conținut

De ce este importantă apa pentru organism

deshidratarea cronică
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

De ce este importantă apa pentru organism. Dacă v-ați pus întrebarea „de ce este importantă apa” ​​fiți convins că nu sunteți singurul. Deși se spune că toată lumea trebuie să bea apă pentru o hidratare mai bună, majoritatea oamenilor bea cantitatea de apă recomandată zilnic fără a înțelege de ce apa este atât de vitală.

Ni se spune adesea că trebuie să bem mai multă apă, dar de ce este așa de importantă?

Există suficiente lucruri care fac ca apa să fie vitală organismului uman, de la funcțiile celulare, la facilitarea digestiei și chiar la îmbunătățirea concentrării și a performanței la efort. Probabil că ați auzit și cum sună recomandarea de a bea o anumită cantitate de apă în fiecare zi (de obicei aproximativ 8 pahare). Dar cine a stabilit această cantitate? Și ce se întâmplă dacă nu bem suficientă apă?

Potrivit LiveScience, e foarte important să știm cum să ne hidratăm. Și asta deoarece corpul uman conține 60% apă și pentru că pierdem continuu apă prin urină, transpirație și chiar prin respirație, trebuie să ne asigurăm că înlocuim acel lichid astfel încât celulele, țesuturile și organele noastre să poată funcționa optim.

Apa transportă vitamine și minerale către și dinspre celule

Apa este un solvent, ceea ce înseamnă că alte substanțe se pot dizolva în ea. Substanțe precum glucoza (sursa de combustibil preferată a organismului) și aminoacizii (componentele de bază ale proteinelor) se dizolvă foarte eficient în apă și folosesc apa ca purtător al lor în tot organismul.

Apa transportă, de asemenea, vitamine și minerale către și dinspre celule și este vitală în îndepărtarea deșeurilor din celulele individuale, așa cum arată cercetările publicate în Biochemical Journal. În plus, consumul de apă asigură volumul sângelui, vâscozitatea și circulația adecvate, care sunt vitale pentru buna funcționare a tuturor organelor și țesuturilor corpului, potrivit unui articol din Nutrition Reviews.

Apa este de o importanță vitală pentru reglarea temperaturii corpului. Are o mare capacitate de a stoca căldură, prevenind scăderile mari și rapide ale temperaturii interne, iar prin transpirație, apa are, probabil, cea mai eficientă cale de a pierde căldură atunci când temperatura mediului este mai mare decât temperatura corpului.

Apa este esențială pentru formarea unor fluide corporale

De asemenea, apa este esențială pentru formarea unor fluide corporale: lacrimi, salivă, transpirație, urină și sânge.

Apa este, de asemenea, un lubrifiant extrem de eficient pentru articulații, contribuind la producerea lichidului sinovial și a cartilajului, care ajută la menținerea articulațiilor sănătoase prin mișcări fine. Apa ajută foarte mult la sănătatea articulațiilor, prin menținerea formei celulelor, acționând ca un amortizor de șoc în timpul activităților cu impact precum mersul sau alergarea. De asemenea, apa protejează și creierul și măduva spinării, potrivit unui articol din Nature.

Câtă apă trebuie să bem zilnic

Experții în sănătate recomandă de obicei opt pahare de apă pe zi. Asta înseamnă aproape 2 litri de apă pe zi. Aceasta se numește regula 8×8 și este destul de ușor de reținut. Cu toate acestea, unii specialiști spun că trebuie să bem apă constant pe tot parcursul zilei, chiar și atunci când nu ne este sete. Ca în majoritatea situațiilor, acest lucru depinde de mai multe variabile și de fiecare persoană în parte. Mai mulți factori, atât interni, dar și externi afectează în cele din urmă cantitatea de apă pe care trebuie să o consumi zilnic.

Câtă apă trebuie să bem zilnic depinde de numeroși factori și variază de la o persoană la alta. Pentru adulți, recomandarea din partea Academiei Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA este de 2,7 litri de apă pe zi pentru femei. Bărbații ar trebui să consume 3,7 litri de apă pe zi.

Aceste cantități se obțin din apă, băuturi precum ceaiuri, sucuri sau alimente. În medie, un om obține 20% apă din alimentele pe care le consumă.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel