sâmbătă, septembrie 25, 2021

Tiroidita postpartum este o afecțiune autoimună în care are loc o inflamare, o creștere în volum a tiroidei.

Altfel spus, glanda tiroidă se mărește și are simptome asemănătoare cu hipertiroidism sau hipotiroidism și se manifestă în primul an după ce o femeie a născut. De aceea, pentru a diagnostica tiorida postpartum, este esențială dozarea anticorpilor antitioidieni la șase săptămâni după ce o femeie a născut.

Vestea bună este că tioida postpartum este o boală cu caracter tranzitoriu și afectează 10% dintre femeile care au născut sau au avut un avort în ultimele 12 luni. Glanda tiroidă își refia funcția normală după 12-18 luni. Destul de rar se întâmplă să existe complicații.

Din nefericire, această afecțiune este dificil de diagnosticat fiindcă simptomele sale sunt confundate cu stresul după naștere.

Factorii de risc asociați tiroidei postpartum:

  • istoricul familia,
  • existența unor tulburări ale funcționării tiroidei,
  • existența diagnosticului de diabet zaharat de tip 1,
  • depresia postpartum

Pacientele care au și alte boli autoimune cum ar fi boala Basedow, lupus eritematos sistemic, sau diabetul zaharat de tip 1, au un risc crescut de a dezvolta tiroidita postpartum, iar cele care au dezvoltat această boală după prima sarcină, au un risc de 70% de a dezvolta această afecțiune și la următoarele sarcini.

Iată care sunt simptomele:

Afecțiunea are de regulă 2 faze, uneori se manifestă doar una dintre ele. În prima, simptomele durează 1-3 luni și seamănă cu cele ale hipertiroidismului. Acestea sunt: anxietate, stări de nervozitate, sindromul hiperkinetic, dispenee, scade rezistența la efort, pierdere în greutate, palpitații, oboseală, insomnie, frisoane, eritem facial. Această fază este autolimitată, durează aproximativ 3-6 luni şi este bine tolerată de pacientă.

Ulterior, pot să apară celelalte simptome care seamănă cu cele ale hipotiroidism. Acestea durează de la 6-12 luni și sunt: oboseală, lipsa energiei, sensibilitate la frig, constipație, pielea este aspră, dificultăți de concentrare și de memorare.

Diagnosticul de tiroidită postpartum se stabilește pe baza pozitivării anticorpilor anti-tiroidieni și a radioiodocaptării scăzute. Totodată, diagnosticul constă în diferențiere de boala Basedow-Graves. Practic, aceste două boli fac parte din aceeași categorie de boli tiroidiene autoimune, dar care necesită tratamente diferite și au o evoluție total diferită.

Managementul terapeutic al tiroiditei postpartum constă în administrare de betablocante pentru ameliorarea manifestărilor hipertiroidismului. De regulă, pentru faza a doua, cea hipotiroidiană se recomandă tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni.

Pentru a evita acestă condiție medicală, specialiștii consideră că este necesar screeningul femeilor care au născut, prin dozarea anticorpilor antitiroidieni la șase săptămâni după naștere, mai ales în cazul pacientelor cu risc.

Ultimele stiri