Sari la conținut

De ce faci diabet. Cele două cauze majore explicate de medic

Cauze de diabet. În România, aproximativ, 9% din adulții cu vârste >18 ani au diabet. Se estimează că peste 1.5 milioane de români au diabet și alte două milioane  au pre-diabet. De la un an la altul, medicii constată că scade vârsta celor care fac diabetul zaharat de tip II.

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina ( sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie.

Cauzele diabetului

Dr. Dan Cheţa, de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof. Dr. N. Paulescu” explică motivele pentru care facem diabet.

„În principiu, diabetul zaharat are două mari tipuri de cauze: cele genetice, moștenim de la părinți anumite predispoziții, nu este neapărat să facem și boala , și pe acest fond se adaugă cauzele de mediu. Printre factorii de mediu se numără stilul de viață negativ al omului modern.  Felul în care trăim astăzi determină ca predispoziția să fie împinsă înainte, în loc să fie oprită.

Citeste si:

Pe de o parte moștenim, iar pe de altă parte ajutăm și noi prin felul în care trăim. În primul rând este vorba de alimentația nesănătoasă. Mâncăm mai mult decât trebuie în condițiile actuale și adeseori consumăm alimente dăunătoare”, explică prof. dr. Dan Cheţa,  de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu”

Sedentarismul este al doilea factor după alimentație. Stresul, fumatul, noxele de toate felurile, excesul de medicamente, dereglările psihologice, toate acestea influențează modul de viață al omului contemporan  mai explică dr. Cheța.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.