Sari la conținut

De ce frigul ne provoacă această problemă gravă de sănătate și cum poate fi gestionată

vremea rece afectează căle nazale
cap de femeie cu caciula si fular in frig
Inspirarea aerului rece direct prin gură poate duce la pierderea căldurii din corp

De ce frigul ne provoacă această problemă gravă de sănătate și cum poate fi gestionată. Odată cu sosirea iernii și temperaturile în scădere, mulți dintre noi resimt simptomele accentuate ale diferitelor probleme de sănătate.

Un aspect adesea neglijat este legat de impactul scăderii presiunii atmosferice asupra organismului. Este important să conștientizăm că frigul poate agrava diverse afecțiuni, precum scăderea imunității, durerile articulare și complicațiile astmului, toate devenind mai pronunțate în sezonul rece.

Unul dintre problemele de sănătate amplificate în timpul iernii este hipertensiunea arterială. Se constată că odată cu scăderea temperaturilor, nivelul tensiunii arteriale al celor deja afectați de această problemă crește semnificativ, crescut și riscul de atac de cord, conform informațiilor furnizate de TimesofIndia.

De ce frigul duce la o creștere a nivelului tensiunii arteriale

Vremea rece are capacitatea de a îngusta vasele de sânge și arterele, necesitând astfel o mai mare forță pentru a transporta sângele în diverse părți ale corpului. Acest fenomen conduce la o creștere a tensiunii arteriale, iar fluctuațiile meteorologice, precum umiditatea, presiunea atmosferică, sau vântul, pot influența și ele nivelul acesteia. Este important să ținem cont că variația tensiunii arteriale este mai frecventă în rândul persoanelor de peste 65 de ani, iar creșterea în greutate și lipsa activității fizice pot contribui, de asemenea, la acest fenomen. În cazul în care observați orice modificare a nivelului tensiunii arteriale în timpul iernii, este recomandat să consultați imediat un medic.

Reducerea consumului de cafea și alcool

Alcoolul în exces poate determina pierderea rapidă a căldurii corporale, ducând la îngustarea vaselor de sânge și, implicit, la creșterea tensiunii arteriale. Reducerea consumului de alcool și cofeină în timpul iernii este esențială, chiar și atunci când sunteți în interior. Două cești de cafea și un pahar de alcool în fiecare zi sunt suficiente pentru a evita efectele adverse ale consumului excesiv.

Suprapunerea mai multor straturi de îmbrăcăminte

Practicarea conceptului de „îmbrăcat în straturi” poate ajuta la reținerea căldurii și la menținerea confortului termic. Cu toate acestea, este important să evităm hainele prea groase, care pot duce la pierderea rapidă a căldurii corporale, crescând astfel nivelul tensiunii arteriale. Este recomandat să expunem pielea cât mai puțin la frig pentru a minimiza acest efect.

Mai multe fructe și legume de sezon

O dietă sănătoasă și echilibrată joacă un rol crucial în gestionarea tensiunii arteriale. Consumul crescut de legume, fructe, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cantități moderate de carne slabă, pește și cereale integrale poate contribui semnificativ la menținerea unei tensiuni arteriale normale.

alimentatie sanatoasa
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei

Evitarea activităților în aer liber

Pentru cei cu probleme de hipertensiune, limitarea activităților în aer liber în perioadele de temperaturi scăzute este esențială. Schimbările bruște de temperatură pot contribui la creșterea nivelului tensiunii arteriale, expunând organismul unor riscuri sporite de sănătate. Este recomandat să adoptați un program echilibrat de activități fizice, adaptat condițiilor meteorologice, pentru a minimiza impactul asupra tensiunii arteriale.

Prin adoptarea acestor măsuri simple, putem gestiona mai eficient impactul frigului asupra sănătății noastre, contribuind astfel la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase în sezonul rece. Este întotdeauna indicat să consultați un specialist în domeniul sănătății pentru recomandări personalizate și informații suplimentare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.