Sari la conținut

De ce frigul provoacă dureri dentare? Cele cinci cauze principale

Imagine de Pexels de la Pixabay

Mulți oameni simt că le îngheață dinții după ce mănâncă alimente sau băuturi reci. Această senzație, însă, poate semnala probleme dentare subiacente.

Potrivit stomatologilor, cauza sensibilității dinților la frig este expunerea nervilor din cauza uzurii smalțului.

Smalțul protejează zonele interioare, mai fragile ale dinților și este cea mai importantă linie de apărare împotriva cariilor dentare.

Atunci când acesta se uzează, nervii dinților sunt expuși la alimente calde, reci sau dulci, precum și la aerul rece, afecțiune ce provoacă durere.

Există multe motive pentru care poate apărea această sensibilitate, inclusiv uzura și retragerea gingiilor.


Dacă observați o sensibilitate neobișnuită timp de mai multe zile la rând, ar trebui să mergeți la specialist.

Vezi 5 motive care cauzează sensibilitatea dentară:

Sensibilitatea dentară poate apărea după un periaj viguros sau după utilizarea excesivă a tratamentelor de albire.

Alimentele și băuturile care conțin acizi, cum ar fi vinul, cafeaua și roșiile, pot, de asemenea, să îndepărteze smalțul. Acești factori pot provoca pierderea ireversibilă a smalțului dinților.

Retragerea gingiilor
Aceasta apare atunci când gingiile se retrag spre rădăcina dinților, lăsând mai multă suprafață dentară expusă, inclusiv rădăcina.

Unele persoane sunt predispuse genetic la un țesut gingival mai subțire, în timp ce altele se confruntă cu retragerea gingiilor ca urmare a bolii parodontale.

Examinați-vă cu atenție gingiile pentru a vedea dacă acestea se retrag. Dacă observați o sensibilitate persistentă a dinților la frig sau căldură, consultați-vă medicul, potrivit Pronews.

Gingivita
Gingivita și parodontita cauzează, de asemenea, recesiunea gingivală și expunerea suprafețelor sensibile ale rădăcinilor. În plus față de frig, sensibilitatea dentară poate apărea și sub forma durerii la mușcat sau mestecat. Durerea poate fi concentrată pe un singur dinte.

Dinți
Măcinarea dinților este o afecțiune frecventă, scrâșnetul dinților poate uza smalțul și expune nervii dintelui.

Dacă credeți că scrâșniți din dinți, vizitați-vă medicul dentist și discutați cu el despre modalitățile prin care vă puteți proteja dinții.

Fractură dentară
După ce o parte a dintelui este ruptă și stratul protector, smalțul, este pierdut, este probabil să apară durerea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel