Sari la conținut

De ce îți miroase urât respirația dimineața?

miros
Sursă foto: Getty Images
Respirație urât mirositoare indică o boala

Ați avut vreodată acel moment ciudat când respirația de dimineață este foarte neplăcută? În timp ce te trezești, entuziasmat de ziua care te așteaptă, ești imediat lovit de un miros îngrozitor.

Cu toții am trecut prin asta. Respirația urât mirositoare cronică este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate orală din lume. Vestea bună este că este o preocupare ușor de gestionat.

Dar, înainte de asta, de ce vă miroase urât respirația dimineața?

Potrivit științei, o respirație urât mirositoare dimineața este cauzată în primul rând de acumularea de bacterii în gură. Aceste bacterii emit acizi urât mirositori, ceea ce face ca respirația ta să miroasă a ouă stricate. O acumulare de bacterii poate provoca, de asemenea, diverse probleme de sănătate orală și digestiv3 care afectează mirosul respirației tale.

Dar acesta este doar unul dintre motivele principale pentru care suferiți de o respirație urât mirositoare dimineața. Mai mulți factori pot face ca respirația ta să miroasă ca un coș de gunoi vechi de câteva zile.

De ce îți miroase urât respirația dimineața?

Deci, de ce vă miroase urât respirația când vă treziți? În afară de acumularea de bacterii, următoarele pot provoca respirația urât mirositoare nu doar dimineața, ci și pe tot parcursul zilei:

1. Igiena dentară deficitară

Dacă te întrebi ce cauzează respirația de dimineață, un alt motiv comun este igiena dentară precară. Faptul că nu te speli pe dinți în mod regulat sau că nu folosești o apă de gură sau ață dentară poate duce inevitabil la respirație urât mirositoare.

După cum am menționat, bucățele de mâncare pot rămâne blocate în gură. Fără o igienă dentară adecvată, acele bucăți de mâncare pot rămâne acolo și pot continua să hrănească bacteriile din gura ta. În timp, placa bacteriană, o peliculă subțire și transparentă de bacterii, se poate forma și în jurul dinților, ceea ce face ca respirația dumneavoastră să miroase și mai rău.

2. Alimente

Uneori, bucățile de mâncare pot rămâne blocate între dinți sau în locuri unde periuța de dinți nu poate ajunge. Atunci când acestea se descompun, servesc drept masă pentru bacteriile din gură. Acest lucru face ca bacteriile să producă acizi care emană un miros puternic.

Consumul anumitor tipuri de alimente poate provoca, de asemenea, halitoza. Alimentele cu miros puternic, cum ar fi ceapa și usturoiul, ar putea mirosi foarte bine pe mâncarea ta. Dar ele conțin compuși de sulf care, atunci când sunt amestecați cu bacteriile, pot da un miros foarte urât.

În plus, atunci când aceste alimente sunt digerate și absorbite în fluxul sanguin, ele sunt transportate în plămâni. Acest lucru îți dă acea respirație inconfundabilă care rămâne chiar și la câteva ore după masă.

3. Gura uscată

Gura uscată este unul dintre vinovații obișnuiți ai respirației urât mirositoare de dimineață. În timp ce dormi, gura ta produce mai puțină salivă. Dacă nu știați, saliva este antimicrobiană și ajută la uciderea bacteriilor din gură. Astfel, cu mai puțină salivă, bacteriile pot prolifera și se pot acumula în gură, provocând respirația urât mirositoare.

Anumite afecțiuni medicale pot provoca, de asemenea, o gură uscată. Printre acestea se numără bolile autoimune, accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer și infecția cu drojdie. Sforăitul sau dormitul cu gura deschisă o poate, de asemenea, usca.

4. Stomacul gol

Mersul la somn pe stomacul gol te poate face, de asemenea, să te trezești cu o respirație urât mirositoare. Asta pentru că o hrană insuficientă forțează organismul să folosească grăsimea pentru energie. Dar descompunerea grăsimii produce și cetonă, un acid care emite un miros urât. Acest miros este apoi expulzat în respirația ta, provocând mirosul urât mirositor.

Faptul că nu mâncați pentru perioade îndelungate vă diminuează și fluxul de salivă. Acest lucru vă usucă gura, ceea ce, după cum știți, poate provoca respirația urât mirositoare.

5. Boli parodontale

Acumularea de bacterii în gură produce placa bacteriană, care, la rândul ei, irită gura și duce la apariția bolilor parodontale.

Bolile parodontale pot face ca gingiile să se desprindă de dinți și să putrezească atunci când sunt lăsate netratate. După cum vă puteți imagina, gingiile putrede nu produc tocmai respirații bine mirositoare.

6. Refluxul de acid

Simptome reflux gastroesofagian
Sursă foto: Getty Images

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) apare atunci când acizii din stomac, bila și alimentele nedigerate se întorc în esofag. Acest lucru lasă în urmă un gust amar în gură și o respirație urât mirositoare.

7. Fumatul

Această cauză este destul de evidentă. Fumatul, în special produsele din tutun, nu numai că îți dă acel miros caracteristic de fum în respirație. De asemenea, îți usucă gura, făcând-o mai predispusă la boli ale gingiilor.

8. Infecții ale gurii, nasului și gâtului

Pietrele la amigdale pot provoca, de asemenea, respirație urât mirositoare atunci când sunt acoperite de bacterii. Același lucru este valabil și în cazul inflamațiilor cronice ale sinusurilor și gâtului care cauzează picurare post-nasală.

9. Alte cauze

În afară de cele menționate mai sus, următoarele cauze pot provoca, de asemenea, respirația urât mirositoare:

  • dietă constantă
  • medicamente
  • cariile dentare
  • consumul de alcool
  • lipsa unor curățări dentare regulate
  • spălarea cimentului în capacele și coroanele dentare

S-ar putea să aveți respirația urât mirositiare de dimineață, dar dacă este o problemă permanentă, ar putea însemna că aveți carii dentare sau boli ale gingiilor. Controalele dentare regulate și o bună igienă orală ajută la prevenirea acestor probleme și la reducerea la minimum a respirației urât mirositoare.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel