luni, septembrie 26, 2022

De ce majoritatea fumătorilor nu fac niciodată cancer pulmonar? Oamenii de știință au găsit răspunsul.

Fumatul este în mare măsură principala cauză a cancerului pulmonar, dar doar o minoritate dintre fumători dezvoltă boala.

Un studiu condus de oamenii de știință de la Colegiul de Medicină Albert Einstein și publicat online în Nature Genetics sugerează că unii fumători pot avea mecanisme robuste care îi protejează de cancerul pulmonar prin limitarea mutațiilor.

Te-ar mai interesa: Respirația care miroase a ou putred poate ascunde ...

Descoperirile ar putea ajuta la identificarea acelor fumători care se confruntă cu un risc crescut de boală și, prin urmare, necesită o monitorizare deosebită.

„Acesta se poate dovedi a fi un pas important către prevenirea și detectarea precoce a riscului de cancer pulmonar și departe de eforturile actuale necesare pentru a lupta împotriva bolii în stadiu avansat, unde au loc majoritatea cheltuielilor de sănătate și a suferinței”, a spus dr. Simon Spivack, un co-autor principal al studiului, profesor de medicină, de epidemiologie și sănătatea populației și de genetică la Einstein și pneumolog la Montefiore Health System.

Te-ar mai interesa: Corpurile de iluminat joacă un rol important în pr...

De ce majoritatea fumătorilor nu fac niciodată cancer pulmonar?

S-a presupus de mult timp că fumatul duce la cancer pulmonar prin declanșarea mutațiilor ADN în celulele pulmonare normale.

„Dar acest lucru nu s-a putut dovedi niciodată până la studiul nostru, deoarece nu a existat nicio modalitate de a cuantifica cu exactitate mutațiile în celulele normale”, a spus Jan Vijg, co-autor principal al studiului și profesor și președinte de genetică, profesor de oftalmologie și științe vizuale.

Te-ar mai interesa: Extract cu puteri magice. Mihaela Bilic: Încetineș...

Dr. Vijg a depășit acest obstacol în urmă cu câțiva ani prin dezvoltarea unei metode îmbunătățite de secvențiere a întregului genom al celulelor individuale. Metodele de secvențiere cu o singură celulă a întregului genom pot introduce erori de secvențiere care sunt greu de distins de mutațiile adevărate – un defect grav atunci când se analizează celulele care conțin mutații rare și aleatorii.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică: I...

Dr. Vijg a rezolvat această problemă prin dezvoltarea unei noi tehnici de secvențiere numită amplificare cu deplasare multiplă cu o singură celulă (SCMDA). După cum sa raportat în Nature Methods în 2017, această metodă ține seama și reduce erorile de secvențiere.

Cercetătorii Einstein au folosit SCMDA pentru a compara peisajul mutațional al celulelor epiteliale pulmonare normale (adică, celulele care căptușesc plămânul) de la două tipuri de persoane:

Te-ar mai interesa: Tradiții: Ce să faci să-ți crească părul lung și b...

  • 14 nefumători, cu vârste cuprinse între 11 și 86 de ani;
  • și 19 fumători, cu vârste cuprinse între 44 și 81 de ani, care au fumat maximum 116 pachete de an.

Celulele au fost colectate de la pacienți care au fost supuși bronhoscopiei pentru teste de diagnostic fără legătură cu cancerul.

„Aceste celule pulmonare supraviețuiesc ani, chiar decenii, și astfel pot acumula mutații atât cu vârsta, cât și cu fumatul”, a spus dr. Spivack. „Dintre toate tipurile de celule ale plămânilor, acestea sunt printre cele mai susceptibile de a deveni canceroase.”

Mutații cauzate de fumat

Cercetătorii au descoperit că mutațiile (variante cu o singură nucleotidă și inserții și deleții mici) s-au acumulat în celulele pulmonare ale nefumătorilor pe măsură ce îmbătrânesc – și că au fost găsite mult mai multe mutații în celulele pulmonare ale fumătorilor.

„Acest lucru confirmă experimental că fumatul crește riscul de cancer pulmonar prin creșterea frecvenței mutațiilor, așa cum sa presupus anterior”, a spus dr. Spivack.

„Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care atât de puțini nefumători suferă de cancer pulmonar, în timp ce 10% până la 20% dintre fumătorii de-a lungul vieții o fac.”

O altă constatare a studiului este aceasta: numărul de mutații celulare detectate în celulele pulmonare a crescut în linie dreaptă odată cu numărul de ani de fumat – și, probabil, riscul de cancer pulmonar a crescut, de asemenea.

Repararea ADN-ului poate proteja majoritatea fumătorilor de cancerul pulmonar

Dar, interesant, creșterea mutațiilor celulare s-a oprit după 23 de ani de expunere.

„Cei mai mari fumători nu au avut cea mai mare sarcină de mutație”, a spus dr. Spivack. „Datele noastre sugerează că acești indivizi ar fi supraviețuit atât de mult în ciuda fumatului lor intens, deoarece au reușit să suprime acumularea ulterioară a mutațiilor.

Această nivelare a mutațiilor ar putea rezulta din faptul că acești oameni au sisteme foarte competente pentru repararea daunelor ADN sau detoxifierea fumului de țigară.”

Descoperirea a condus la o nouă direcție de cercetare. „Acum dorim să dezvoltăm noi teste care să măsoare capacitatea cuiva de reparare sau detoxifiere a ADN-ului, care ar putea oferi o nouă modalitate de a evalua riscul de cancer pulmonar”, a spus dr. Vijg.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private