sâmbătă, octombrie 1, 2022

Aceste două suplimente luate împreună CRESC riscul de CANCER pulmonar cu aproape 30%.

Suplimentele cu vitamine și minerale au devenit o afacere mare. Cu toate acestea, cererea populară este una, știința este alta. În ceea ce privește acestea din urmă, se pare că există puține dovezi care susțin utilizarea suplimentelor.

De fapt, luarea lor poate face, uneori, mai mult rău decât bine. Aceasta este concluzia unei analize a problemei publicată în BMJ. Relația cu cancerul este deosebit de îngrijorătoare, atrag atenția specialiștii. 

Te-ar mai interesa: Cele mai bun surse naturale de melatonină, hormonu...

„Dovezile actuale nu susțin rolul suplimentelor de vitamine și minerale în reducerea riscului de cancer, unele dovezi sugerând un potențial rău”, conchide revizuirea BMJ.

Aceste două suplimente luate împreună CRESC riscul de CANCER pulmonar cu aproape 30%

Organismul de sănătate citează un studiu, publicat în The New England Journal of Medicine, care a constatat că combinarea beta-carotenului și a vitaminei A crește riscul de cancer pulmonar în rândul fumătorilor și lucrătorilor expuși profesional la azbest cu 28%.

Beta carotenul este un pigment sau carotenoid derivat din plante, care este o sursă de vitamina A și un antioxidant natural important.

Studiul a implicat un total de 18.314 fumători, foști fumători și lucrători expuși la azbest. Pe parcursul a patru ani, participanților li sa atribuit o combinație fie de 30 mg de beta caroten pe zi și 25.000 UI de retinol (vitamina A) sau placebo.

Te-ar mai interesa: Albă sau negră: ce varietate de sare este mai sănă...

Până la sfârșitul studiului, ratele de cancer pulmonar în grupul cu tratament activ au fost comparate cu cele observate în grupul placebo. Toate sunt valabile, riscul a crescut cu aproape 30% în rândul fumătorilor și lucrătorilor expuși profesional la azbest.

„După o medie de patru ani de suplimentare, combinația de betacaroten și vitamina A nu a avut niciun beneficiu și ar fi putut avea un efect advers asupra incidenței cancerului pulmonar și asupra riscului de deces din cauza cancerului pulmonar, bolilor cardiovasculare și orice cauză la fumători și lucrători expuși la azbest”, au concluzionat cercetătorii.

Te-ar mai interesa: Emojiurile, la fel de eficiente ca scalele numeric...

Aliementele cu beta-caroten sunt de preferat suplimentelor

Alte studii au tras această asociere îngrijorătoare. Studiul de prevenire a cancerului cu α-tocoferol, β-caroten a raportat o creștere cu 18 la sută a riscului relativ în rândul fumătorilor randomizați la beta-caroten (20 mg/zi) în comparație cu cei care nu au făcut-o.

Cu toate acestea, cercetarea este mixtă. De exemplu, Clinica Mayo evidențiază un studiu pe 22.000 de medici bărbați, unii dintre ei fumători sau foști fumători, care nu a constatat nicio creștere a cancerului pulmonar datorită suplimentelor cu beta-caroten. Acești oameni au luat 50 mg de beta-caroten la două zile timp de 12 ani.

Te-ar mai interesa: Schimbări frecvente de dispoziție: 3 deficiențe nu...

„Dacă fumezi sau ai antecedente de fumat sau de expunere la azbest, nu ar trebui să iei cantități mari de suplimente de beta-caroten pentru perioade lungi de timp”, recomandă Clinica Mayo.

„Cu toate acestea, alimentele care sunt bogate în beta-caroten sunt considerate sigure și par să scadă riscul unor tipuri de cancer și posibil boli de inimă”.

Beta-carotenul conferă fructelor și legumelor culoarea galbenă și portocalie. Este transformat în vitamina A în organism, astfel încât poate îndeplini aceleași sarcini în organism ca și vitamina A.

Te-ar mai interesa: Semnele care pot să prevestească un infarct și cu ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private