Sari la conținut

De ce menopauza provoacă greață? Cum să tratezi greața la menopauză?

Bufeurile din timpul menopauzei
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
Menopauza și bolile de inimă

Greața este un simptom al menopauzei. Dacă sunteți o femeie în vârstă de 40 sau 50 de ani și simțiți stare de greață, menopauza sau perimenopauza (etapa de tranziție către menopauză) ar putea fi de vină.

Similar cu grețurile matinale în timpul sarcinii, greața legată de menopauză apare din cauza modificării nivelului hormonal. La unele femei, greața poate însoți bufeurile. Poate fi, de asemenea, un efect secundar al terapiei de substituție hormonală (HRT), care este uneori utilizată pentru a trata simptomele menopauzei sau alte medicamente pe care le luați.

Ce cauzează greața în timpul menopauzei?

Greața nu este un simptom foarte frecvent de menopauză, dar unele femei sunt afectate de aceasta. Cauza principală a stării de greață în menopauză este modificarea nivelului hormonal. La unele femei, greața însoțește bufeurile (care sunt cauzate și de schimbarea nivelului hormonal).

Scăderea nivelului hormonal

Menopauza este marcată de o scădere a hormonilor estrogen și progesteron. Ambii hormoni joacă un rol în sănătatea reproducerii prin reglarea ciclului menstrual.

În momentul în care o femeie ajunge la vârsta menopauzei, în general între 40 și 58 de ani, nivelurile acestor hormoni încep să scadă. Acest lucru semnalează începutul menopauzei. În acest timp, scăderea nivelului hormonal poate duce la greață la unele persoane.

Bufeuri

Unul dintre cele mai comune simptome ale menopauzei sunt bufeurile. Bufeurile sunt cauzate de scăderea nivelului de estrogen, trimițând semnale mixte către hipotalamus, termostatul organismului.

Bufeurile sunt senzații de căldură excesivă care vin și trec pe tot parcursul zilei. Zonele corpului afectate de obicei sunt capul, gâtul și pieptul. Bufeurile pot fi însoțite de piele roșie și cu pete, piele înțepătoare și transpirație.

Nu toate femeile vor dezvolta greață indusă de bufeuri, dar cercetările au descoperit că până la 5% vor experimenta acest efect secundar.

Ce medicamente pentru menopauză provoacă greață?

Medicamentele folosite pentru a trata simptomele menopauzei pot provoca uneori greață. În special, terapia de substituție hormonală (HRT) și unele antidepresive.

HRT este un tip de terapie utilizat pentru reintroducerea formelor sintetice de estrogen și progesteron în organism pentru a ajuta la combaterea simptomelor menopauzei. Unul dintre efectele secundare ale HRT este greața. Acest lucru este valabil mai ales în cazul terapiei cu estrogeni.

Antidepresivele sunt uneori folosite pentru a trata schimbările de dispoziție care vin odată cu menopauza. Greața poate fi un efect secundar al antidepresivelor.

Cum să tratezi greața la menopauză

Există diferite tratamente disponibile pentru greața asociată menopauzei. Tratamentul depinde adesea de simptomele care se manifestă.

Medicamente

Cel mai utilizat medicament pentru tratarea menopauzei este HRT. HRT este foarte eficientă în gestionarea simptomelor menopauzei. Acesta funcționează prin restabilirea nivelurilor hormonale folosind forme sintetice.

Pilulele anticoncepționale orale pot fi, de asemenea, administrate în doze mici pentru a atenua simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, schimbările de dispoziție și greața. Cu toate acestea, HRT poate provoca și greață.

La persoanele care se confruntă cu depresie, anxietate sau alte tulburări de dispoziție asociate menopauzei, o clasă de antidepresive cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt de obicei prescrise.

Acestea includ Paxil (paroxetină) și Prozac (fluoxetină). ISRS atenuează, de asemenea, tulburările de somn, precum și simptomele de anxietate.

Schimbări alimentare

Anumite alimente și băuturi pot agrava greața. Declanșatoarele obișnuite de greață includ:

  • Alimente picante sau fierbinți
  • Alcool
  • Băuturi calde și cu cofeină, cum ar fi ceaiul sau cafeaua

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel