Sari la conținut

De ce mierea este mai bună decât zahărul

Sursă foto: pixabay

Conform unui dietetician american putem afla câteva explicații privind beneficiile mierei și de ce ar trebui să îi acordăm prioritate. Este însă important să alegem o miere de calitate, spune acesta.

În primul rând, subliniază expertul, citat de CNBC, mierea și zahărul sunt ambele carbohidrați, constând din cele două tipuri de zahăr: glucoză și fructoză. Ambele sunt descompuse rapid de către organism și pot provoca creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. Consumul excesiv de zaharuri adăugate, inclusiv miere, poate aduce și alte riscuri pentru sănătate.

Dar, susține dieteticianul, avantajul alegerii mierii ca îndulcitor este că aceasta conține anumite proprietăți pe care alte zaharuri nu le au.

De ce mierea este miraculoasă

Mierea are o valoare a indicelului glicemic mai mică decât a zahărului, ceea ce înseamnă că nu crește nivelul de zahăr din sânge la fel de repede. Este, de asemenea, mai dulce decât zahărul, așa că este posibil să aveți nevoie de o cantitate mai mică, dar are puțin mai multe calorii pe linguriță.

Citeste si:

Potrivit unui studiu din 2018, mierea poate conține urme de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi potasiu, calciu, zinc și vitaminele C, B1, B2, B3, B5 și B6.

Cel mai recent, o analiză din 2021 a confirmă că, atunci când este administrată miere pentru infecțiile căilor respiratorii superioare, anumite simptome – inclusiv frecvența tusei și severitatea tusei – s-au îmbunătățit semnificativ. Bunicii noștri ne-au învățat că atunci când suntem răciți mierea poate face miracole.

Utilizarea mierii poate ajuta, de asemenea, la vindecarea rănilor, arsurilor și a altor afecțiuni, conform unor cercetări.

Cum să alegem cea mai bună miere

Mierea crudă vine direct din stup și nu este pasteurizată. Deoarece nu trece prin pasteurizare, compușii benefici din miere rămân în produsul final. Este posibil să nu puteți găsi miere crudă în fiecare magazin, așa că este bine să vă asigurați că provine dintr-o sursă de încredere.

Mierea de Manuka este produsă din florile arborelui Manuka, originar din Noua Zeelandă. Are compuși similari cu mierea crudă, dar ceea ce o face unică este faptul că are anumite proprietăți care pot contribui activitatea antibacteriană.

Cum să scăpați de tuse cu ajutorul mierii

Faceți în casă cea mai bună tinctură pentru tuse. Această rețetă simplă îmbină ceaiul de ghimbir, lămâia și mierea și vă poate ajuta să scăpați de tuse.
De asemenea, siropul de ceapă, miere şi curcuma are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Nu e nevoie decât de miere, o lingură de curcuma, 200 g de ceapă și ghimbir.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.