Sari la conținut

De ce ne crește tensiunea? Dr. Bilic: Există niște factori de risc

medic nutriționist
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
dr. Bilic, despre o leguma cu multiple beneficii

De ce ne crește tensiunea? Mihaela Bilic, cel mai îndrăgit medic nutriționist din România, a scris, într-o postare pe un cont de socializare, despre cea mai frecventă boală a omului modern, tensiunea arterial.

„Presiunea din cap și tensiunea din sânge, barometre ale calității vieții noastre. În jurul meu tot mai mulți oameni se plâng de tensiune, fie că se referă concret la tensiunea arterială, fie că o percep indirect ca efect al stresului și greutăților vieții de zi cu zi. Bărbați din ce în ce mai tineri fac accidente vasculare sau vreun infarct iar lumea se miră pentru că, nu-i așa, din exterior nu se vedeau semne de boală”, spune medicul.

Inima nu doare iar tensiunea crescută face „poc”

Dr. Mihaela Bilic mai spune că „inima nu doare iar tensiunea crescută, chiar dacă nu se simte, până la urmă tot face „poc” undeva.

Acumulăm gânduri și griji, nopți nedormite și sarcini epuizante crezând că ele nu lasă urme, că suntem suficient de puternici să le cărăm pe toate, asemenea măgarului Agripinei din Fefeleaga. Și când Bator se prăbușește neputincios, tot noi ne mirăm de unde a mai apărut și problema asta?!

Semne ar fi, dar trebuie să le vedem și să le luăm în serios, tocmai pentru că ele arată, asemenea unui barometru, cât de tare/mult a crescut presiunea. Și atunci n-ar fi rău să ne oprim, să avem grijă de noi înainte să facem”poc”????

Ce este hipertensiunea arterială?

Potrivit medicului, tensiunea arterial este cea mai frecventă boală a omului modern și, în același timp, cea mai misterioasă. Cresterea acestei presiuni împiedică „aprovizionarea” optima, iar de aici pot apărea complicații cardiace, respiratorii, renale, cerebrale.

„Cea mai frecventă boală a omului modern și, în același timp, cea mai misterioasă. Pentru că nu știm de unde vine, care îi sunt cauzele, și nici vindecare definitivă nu există. Ce știm este că are nevoie de tratament cronic (pe viață) și că, mai devreme sau mai târziu, majoritatea populației o are/face????

În mod normal sângele circulă prin organism cu o anume presiune (140/90 mm coloană mercur), așa fiind asigurat transportul de oxigen și nutrienți la fiecare celulă. Cresterea acestei presiuni împiedică „aprovizionarea” optimă și de aici pot apărea complicații grave (cardiace, respiratorii, renale, cerebrale)”, explică dr. Bilic.

De ce ne crește tensiunea?

Dr. Bilic spune că,  într-adevăr, „vârsta are un cuvânt greu de spus”, dar cum se explică infarctul și AVC-ul apărute la 40 de ani? Atunci, de ce ne crește tensiunea arterial? Medicul nutritionist a lăsat o listă cu factorii de risc.

„Greu de răspuns! Cert este că vârsta are un cuvânt greu de spus, din moment ce jumătate din populația de peste 60 ani are hipertensiune. Să vină „la pachet” odată cu vârsta, ca semn de îmbătrânire? Atunci cum se explică infarctul și AVC-ul apărute la 40 de ani?

De ce ne crește tensiunea. Dr. Bilic: Există niște factori de risc

Se vede treaba că, pe lângă vârstă, mai există niște factori de risc:

  • Moștenirea genetică sau ce istorie are familia din care provii
  • Excesul de grăsime, mai ales pe burtă- 55% dintre bărbații cu obezitate abdominală au și hipertensiune!
  • Colesterol total și trigliceride crescute, cu fracția LDL mare și fracția HDL mică- 40% dintre hipertensivi au colesterolul peste 240mg/dl
  • Stresul determină sinteza de adrenalină și automat crește tensiunea arterial
  • Consumul de alcool (mai mult de 1-2 pahare/zi) și fumatul au impact direct, negativ pe tensiune
  • Sedentarismul favorizează excesul ponderal, acumularea stresului și a colesterolului, deci hipertensiunea
  • Excesul de sare din alimentație determină creșterea automată a tensiunii arteriale, mai ales după vârsta de 50 ani”, explică medical specialist.

 

Dr. Bilic: Trăim cu securea deasupra capului?

„Nu e cazul să dramatizăm, dar nici indiferenți nu putem fi. Pentru că ce ne arată tensiunea este un nivel real și cinstit al calității vieții noastre. Fie că vrem să o recunoaștem sau nu, lipsa grijii față de propria persoană se poate măsura cu un tensiometru????

Lipsa de mișcare

Primim instantaneu diagnosticul pozitiv și pentru lipsa de mișcare și pentru alimentația dezechilibrată și pentru stresul cronic. Iar dacă nu o luăm în serios, nu o considerăm un semnal de alarmă, o să ne coste… nu degeaba hipertensiunea este numită „ucigașul din umbră” al omului modern????

Moștenirea genetică

 Moștenirea genetică n-o putem schimba, însă suntem responsabili pentru ce alegem să facem cu viața noastră”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel