miercuri, martie 29, 2023

De ce ne schimbă anotimpul somnul? Ora se schimbă curând, iar zilele devin mai lungi. Însă noile cercetări arată de ce apar tulburările de somn când se schimbă anotimpul. Există o schimbare care va fi mai puțin apreciată.

Sosirea primăverii anunță adesea o schimbare binevenită după iarnă. Dar există o schimbare care va fi probabil mai puțin apreciată pe măsură ce ne îndreptăm cu pași repezi spre vară – începem să dormim mai puțin.

Te-ar mai interesa: Rafila: Prin PNRR schimbăm faţa Terapiei intensive...

Oamenii dorm mai puțin în timpul verii

Noile cercetări arată că oamenii ar putea avea nevoie de mai mult somn în timpul lunilor întunecate de iarnă decât în timpul verii. Care este explicația oamenilor de știință?

„Studiul nostru arată că oamenii experimentează somnul sezonier, chiar și atunci când trăiesc într-un mediu urban, doar cu lumină artificială”, spune Dieter Kunz, unul dintre autorii principali ai studiului și șeful clinicii de somn și cronometrie de la Spitalul St Hedwig din Berlin, Germania.

Studii anterioare au constatat că expunerea la lumina artificială înainte de culcare poate suprima secreția de melatonină, hormonul produs de glanda pineală care reglează ceasul nostru circadian, ciclul natural de somn-veghe care se repetă la fiecare 24 de ore, și ne face să ne simțim somnoroși.

Te-ar mai interesa: Tehnică revoluţionară în România în implantul de p...

O oră de somn mai mult în decembrie decât în iunie

Însă studiul german, care a folosit înregistrări detaliate ale somnului a 188 de pacienți care locuiau în mediul urban și care sufereau de tulburări de somn, a constatat că, chiar și atunci când au fost expuși în primul rând la lumina artificială, participanții au înregistrat variații sezoniere în somnul REM, care este direct legat de ritmul nostru circadian.

Participanții au dormit cu o oră mai mult în decembrie decât în iunie. Somnul lor cu mișcări rapide ale ochilor (REM), care este stadiul cel mai activ al somnului în care visăm și în care ne crește ritmul cardiac, a fost cu 30 de minute mai lung iarna decât vara.

Te-ar mai interesa: Femeile tinere au risc crescut de Parkinson, dacă ...

Somnul REM este reglementat de ceasul circadian, „așa că faptul că acesta merge în paralel cu sezonalitatea are sens„, spune Kunz.

Dar echipa lui Kunz a fost surprinsă să constate că au existat schimbări sezoniere și în ceea ce privește somnul cu unde lente (SWS), cunoscut și sub numele de somn profund.

„Am constatat schimbări specifice în somnul REM și în somnul profund, cele două etape majore ale somnului, de-a lungul anului. Acest lucru a fost complet nou”, spune Kunz.

Te-ar mai interesa: Ce boli poate anunța urina urât mirositoare. Nu ig...

Somnul cu unde lente apare în timpul etapei finale a somnului NREM (non-rapid eye movement). Este momentul în care organismul repară și regenerează țesuturile, construiește mușchi și întărește sistemul imunitar și este important pentru consolidarea memoriei pe termen lung și pentru procesarea informațiilor nou dobândite. Somnul cu unde lente al participanților la studiu a fost cu 30 de minute mai scurt în septembrie decât în februarie.

Te-ar mai interesa: Cele mai puternice antiinflamatoare naturale. Cum ...

De ce somnul se schimbă în funcție de anotimpuri?

„Motivul exact pentru care somnul nostru se schimbă în funcție de anotimpuri ar putea fi ascuns în trecutul nostru evolutiv, spune Stanley. „Am evoluat în funcție de ciclurile întuneric-lumină, așa că atunci când ne trezim într-o dimineață de iarnă și este întuneric, creierul nostru spune „nu pot face nimic… nu are rost să sar din pat”.”

Dar un somn bun depinde și de temperatură

Corpul nostru are nevoie de o temperatură a pielii cuprinsă între 31-35 C, un lucru pe care îl putem controla relativ ușor cu ajutorul încălzirii în lumea modernă. În timpul verii, când temperaturile mai ridicate sunt mai frecvente, acest lucru poate fi mai greu de controlat, în special în timpul valurilor de căldură.

Totuși, dacă rezultatele studiului lui Kunz se dovedesc a fi corecte, ar trebui să ne gândim să ne schimbăm obiceiurile de somn pe tot parcursul anului?

Cei mai mulți oameni mențin un model de somn similar pe tot parcursul anului, spune Kunz. Aceștia se culcă după ce se uită la televizor în jurul orei 22.30-23.00 și se trezesc în jurul orei 7.00 pentru a merge la serviciu. Copiii sunt încurajați în mod special să respecte o oră de culcare constantă, notează Kunz și colegii săi în studiul lor.

Întrucât orele de școală și de muncă determină momentul în care trebuie să ne trezim dimineața, ar putea, în schimb, să merite să ne culcăm puțin mai devreme în timpul iernii pentru a ține cont de „nevoia crescută de somn”, spun ei.

Lipsa somnului este asociată cu diferite boli

Lipsa somnului este asociată cu un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2, a bolilor de inimă, a obezității și a depresiei, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Potrivit unui studiu norvegian recent, pacienții care și-au vizitat medicul de familie și au declarat că au dormit mai puțin de șase ore în fiecare noapte au avut un risc mai mare de infecție decât cei care au dormit șapte-opt ore.

Pacienții care sufereau de probleme cronice de somn erau mai predispuși să raporteze că aveau nevoie de antibiotice. Persoanele care au dormit mai mult de nouă ore în fiecare noapte au avut, de asemenea, un risc mai mare de infecție, a constatat studiul.

„Având în vedere că infecțiile sunt mai frecvente iarna, poate fi important să dormim mai mult [atunci] pentru a ajuta la evitarea infecțiilor”, spune autorul principal Ingeborg Forthun, cercetător la Universitatea din Bergen, Norvegia, conform BBC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private