Categories: Stil de viaţă

De ce nu este bine să forțați copiii să mănânce tot din farfurie

 Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota  au descoperit că două treimi dintre părinţi își încurajează copiii să mănânce toată mâncarea din  farfurie. Studiul a scos la iveală că părinţii au tendinţa de a controla comportamentul copiilor legat de mâncare, unii cerându-le să termine tot din farfurie şi alţii îndrumându-i să mănânce mai puţin. 

,,E o prostie să forţezi un copil să mănânce tot sau ceva ce nu-i place. La vârstele la care au pofte, este foarte important să nu le interzicem, ci să le explicăm. Dacă vrem să mănânce spanac şi nu-i place nu trebuie să-l îndopăm cu spanac sau să-l forţăm să mănânce tot din farfurie”, a completat nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.

  Deloc surprinzător, s-a observat că impunerea unui comportament restrictiv avea loc în familii unde copiii erau supraponderali sau obezi, în timp ce copiii care nu aveau probleme legate de greutate erau îndemnaţi de părinţi să nu lase nimic în farfurie. 

„Am fost surprinsă de comportamentul unora dintre părinţi care le cereau copiilor să mănânce tot din farfurie. Era altceva în anii `50 când copiii erau puşi să termine tot din farfurii. De atunci, porţiile au devenit mai mari şi dacă îţi încurajezi copiii să se bazeze pe indicatorii din mediu şi să mănânce cât şi când li se oferă, atunci ei îşi vor pierde capacitatea de a se baza pe indiciile interne care le spun dacă le este sau nu foame”, a explicat coordonatoarea studiului, Katie Loth. 

Rezultatele studiului au arătat că majoritatea copiilor care erau îndemnaţi să mănânce tot din farfurie nu aveau probleme legate de greutate, însă sfatul părinţilor le-a rămas întipărit în memorie, având un impact negativ asupra lor ceva mai târziu în viaţă şi predispunându-i la obezitate. 

În acelaşi studiu s-a observat şi că taţii sunt cei care, de obicei, pun presiune pe copii să mănânce mai mult decât simt nevoia şi că cel mai adesea părinţii îşi sfătuiesc mai mult băieţii să termine tot din farfurie. 

Autorii studiului sunt de părere că există moduri mai bune prin care ar putea fi modelat comportamentul copilului legat de alimentaţie. „Copiii mănâncă cum mănâncă părinţii. Aceştia din urmă ar trebui să modeleze controlul porţiilor şi alegerile bune. Întreaga familie trebuie să participe la luarea deciziilor când vine vorba de stabilirea porţiilor de alimente. Părinţii sunt cei care decid ce fel de mâncare pun pe masă şi din moment ce îi dai copilului mâncare sănătoasă, el ar trebui să aibă libertatea de a alege cât să mănânce”, a încheiat Loth.

,,Mediul de familie este cel mai important în educarea, copiilor, deoarece până la vârsta de 10 ani, ei învaţă prin imitare. Dacă îşi vede părinţii mâncând alimente nesănătoase, asta va mânca şi copilul. În schimb, dacă nu se serveşte la masă, nu găseşte în frigider sau în cămară fast food, junk food, dulciuri şi sucuri, evident că nu va mânca nici el aceste alimente”, a adăugat medicul nutriţionist Gheorge Mencinicopschi

Recent Posts

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…

2 ore ago

Cele mai cunoscute remedii biblice și bolile pe care le tratează. 11 leacuri vindecătoare

Cele mai cunoscute remedii biblice. În căutarea unor metode naturale și tradiționale de vindecare, mulți…

2 ore ago

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea. Căpuşele…

2 ore ago

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică cum

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică…

3 ore ago

Ce este sentimentul de EUFORIE pe care unii oameni îl experimentează înaintea morții. Explicațiile oamenilor de știință

Sentimentul de EUFORIE dinaintea morții. Deși majoritatea oamenilor experimentează un val copleșitor de frică înainte…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian