sâmbătă, iunie 25, 2022

 Lipsa somnului poate sa fie rezultatul unor obiceiuri banale pe care ni le formam, fără sa ne dam seama. Te-ai gândit că alimentația îți poate afecta somnul? Ei bine, da. Un aliment consumat de mulți, principalul vinovat.

De ce nu pot dormi noaptea? Un aliment consumat de mulți, principalul vinovat

Dacă suferi de indigestie sau reflux acid, cel mai bine este să eviți alimentele picante sau sosul picant înainte de somn. Nu degeaba se spune că „Ești ceea ce mănânci”.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Alimentele pe care le consumăm dictează tot ce se întâmplă atât în interiorul organismului, cât și la exterior.

Mai exact, ceea ce consumăm ne poate afecta sănătatea, tenul, dar și greutatea. Sosul picant poate fi vinovat, de exemplu, de lipsa somnului, potrivit monitorulexpres.ro.

Sosurile picante, vinovate pentru insomnii

Cercetările au demonstrat de-a lungul anilor că alimentele, sosurile picante sau mâncărurile picante pot afecta calitatea somnului.

Oamenii de știință australieni consideră că există o legătură cu procesul organismului de termoregulare în urma indigestiei.


Eviți alimentele picante înainte de somn

Așadar, dacă suferi de indigestie sau reflux acid sau ai o sensibilitate la ardeii iuți, cel mai bine este să eviți alimentele picante înainte de somn.

Te-ar mai interesa: Dietă Iulia Albu: Am o singură zi pe săptămână în ...

Aceștia conțin capsaicină, un ingredient activ care elimină catecolamina, care la rândul ei are un efect de stimulare a creierului.

De ce nu pot dormi noaptea?  Pe lângă alimentație, există și alți factori care pot duce la insomnie. Stresul, somnul de după-amiază, program haotic de somn sau prea multă lumină în cameră.

Stresul
De foarte multe ori, dificultatiile de a adormi, precum si trezirile frecvente pe parcursul noptii se pot datora stresului.

Te-ar mai interesa: Dormi cu luminile aprinse? Te poate face diabetic ...

Acesta poate sa reduca timpul petrecut in somn profund. Poate creste timpul petrecut in fazele mai usoare ale somnului, ceea ce face ca somnul nostru să fie mai vulnerabil la intreruperile cauzate de lumina sau zgomot.

Somnul de dupa-amiaza
Dormitul in timpul zilei a devenit o moda, mai ales acum când din ce in ce mai multe companii permit angajatilor sa-si ia o pauza pentru un pui de somn.

Somnul de dupa-amiaza poate sa fie benefic pentru unii oameni, dar in acelasi timp poate sa impiedice somnul de noapte.

Te-ar mai interesa: Cât de periculos este leșinul: 5 semne care alerte...

Evitarea somnului în timpul zilei te pregăti mai bine pentru un somn continuu si odihnitor pe timpul noptii. Daca te simti prea obosit pot sa atipesti, dar nu mai mult de 30 minute si nu dupa ora 3 p.m.

Poti combate oboseala de dupa-amiaza cu o activitate stimulatoare, cum ar fi o scurta plimbare.

Program neregulat de culcare
Un program haotic de somn poate sa strice calitatea somnului si este caracteristic mai ales angajatilor care lucreaza pe schimburi.

Majoritatea persoanelor cu un program neregulat de somn pot avea mai multe sanse de tulburari de somn, oboseala, accidente de munca, probleme cardiovasculare, etc.

Te-ar mai interesa: Cum arată viitoarea soție a lui George Simion. Ili...

Lumina puternica
Melatonina este un hormon natural cu rol crucial in starea de sanatate a organismului, secretat la nivelul creierului, odata cu lasarea intunericului.

Ea inhiba activitatea constienta a creierului, blocand capacitatea de concentrare si gandire si pregateste organismul pentru somn.

Lumina este principalul factor care influenteaza melatonina produsa de organism. Nivelul melatoninei in corpul persoanelor expuse mult timp la lumina albastra crestea mult mai lent. Această intarziere se mentinea de-a lungul intregii nopti.

Dispozitivele electronice nu trebuie folosite cu mai putin de 60 de minute inainte de ora de culcare. De asemenea, daca ne trezim in timpul noptii, specialistii recomanda sa evitam sa aprindem lumina.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private