Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre antibiotice înainte de a le adimistra?

când iei antibiotice

Antibioticele sunt, de cele mai multe ori, administrate în mod greșit și fără prescripție medicală. Deși este normal să încerci să te vindeci mai repede, este indicat mai întâi să ceri sfatul unui specialist. Numai un medic curant îti poate recomanda un tratament eficient, indiferent de afecțiune. Atunci când iei antibiotice, trebuie să cunoști mai întâi pentru ce sunt folosite mai exact și ce implică administrarea lor.

Atunci când iei antibiotice fără prescripție medicală, trebuie să știi că te poți expune la anumite riscuri. Antibioticele nu sunt recomandate orice tip de infecție și, de asemenea, nu sunt un tratament adecvat pentru anumite afecțiuni.

Deși majoritatea persoanelor administrează antibioticele fără a consulta un medic în prealabil, acest lucru poate avea efecte negative. Pe termen lung, organismul dezvoltă o anumită rezistență în fața antibioticelor, motiv pentru care acestea își pierd din eficacitate.

Când iei antibiotice, pentru ce sunt indicate și ce trebuie să știi despre ele?

Antibioticul are acțiune bactericidă, motiv pentru care este ineficient în cazurile în care avem o afecțiune virală. El trebuie administrat doar în cazuri de infecții bacteriene, dovedite clar prin analize de laborator. Analizele de sânge, exsudatul faringian, nazal, urocultura etc. vor identifica tipul de bacterie prezentă în corp, iar antibiograma stabilește sensibilitatea bacteriei la antibioticele testate, explică bioclinica.ro.

Antibioticele nu sunt recomandate în majoritatea cazurilor de răceală și gripă

Majoritatea răcelilor și gripelor sunt virale, ceea ce înseamnă că acțiunea bactericidă a antibioticelor este inutilă, în această circumstanță. Tratamentul pentru gripă și răceală este complet diferit decât cel necesar în caz de infecții.

Datorită faptului că multe dintre simptomele unei gripe pot fi comune cu cele ale unei infecții, multă lume confundă cele două afecțiuni, precum și tratamentul adecvat pentru fiecare.

De exemplu, angina bacteriană poate determina simptome comune cu cele ale unei răceli sau gripe, febra și durerea de cap fiind prezente. Cultura din exsudatul faringian este o analiză simplă, dar eficientă pentru a determina dacă avem într-adevăr o infecție streptococică și doar în acest caz este nevoie de administrarea antibioticului.

Modul de administrare al  antibioticelor se face numai la recomandarea medicului

Antibioticele trebuie administrate doar la indicațiile medicului, întrucât numai el poate stabili tipul de infecție și severitatea acesteia.

Odată inițiat tratamentul cu antibiotice, acesta trebuie continuat pe perioada stabilită de medic, fără întreruperi. Dacă administrarea tratamentului nu este efectuată corect, acesta va fi ineficient, iar bacteria poate deveni rezistentă la tipul respectiv de antibiotic.

Excesul de antibiotice

În cazul în care administrăm antibiotice fără recomandare medicală și pentru afecțiuni care nu sunt de tip bacterian, riscăm să ne punem sănătatea în pericol. De asemenea, din cauza administrării în exces, au apărut bacterii rezistente la antibiotice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel