Sari la conținut

De ce nu toți membrii familiei se îmbolnăvesc de COVID, deși stau în același spațiu?

test Covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome Covid care pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni

În prezent, cercetătorii încă descoperă lucruri despre virusul SARS-CoV-2. Spre exemplu, cum se explică situația în care un membru al familiei nu se îmbolnăvește de COVID, deși stă în același spațiu cu membrii infectați?

Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge, a explicat la Digi24 că aici pot interveni celulele T ale sistemului nostru imunitar. Acestea sunt niște celule speciale care „țin minte” infecții precedente cu coronavirusuri, microbul care este responsabil de banalele răceli.

Pentru că și SARS-CoV-2 este un coronavirus, celulele T ar putea oferi un răspuns destul de eficient pentru a lupta împotriva infecției COVID.

De ce unii oameni nu se îmbolnăvesc de COVID?

„Genetica umană arată că suntem diferiți. Unii oameni sunt mai protejați, adică sistemul lor imunitar e mai puternic decât al altora. Noi știm că și cu acest virus se întâmplă acest lucru. Și, de fapt, sunt consorții mari genomice care analizează acum la zeci de mii de oameni de ce unii reacționează diferit față de ceilalți.

Acei oameni se pare că au anumite variante genenice care refac sistemul imunitar mult mai competent, adică au celulele T mai pregătite și se pare că ei au trecut prin coronavirusuri – răcelile sunt coronavirusuri – și acelea le-au lăsat o imunitate de lungă durată prin celulele T”, a explicat Mircea Iliescu.

Cei mult mai expuși, în timp, devin mai protejați

„Nu toți se pare că o capătă. Acum încercăm să înțelegem de ce unii oameni capătă aceste celule T de lungă durată, trecuți fiind, poate, prin multe răceli. Se pare, oricum, că cei care lucrează în sistemul de sănătate, care sunt expuși de foarte multe ori, ar avea mai mult aceste celule cu memorie lungă care recunosc – practic sunt fani coronavirusuri – recunosc coronavirusuri”, a mai spus cercetătorul.

Anumite minorități, cu anumite caractere genetice, sunt mai afectate

„Noi știm că oamenii sunt diferiți. Deci, unii pot să fie imuni la virus, alții au caractere genetice care îi fac să fie mai susceptibili să facă forme mai grave. De exemplu, populațiile din Asia de Sud – s-a descoperit asta în Marea Britanie. Și aici, ar trebui să ne gândim și noi în România că avem populație romă, care are parte (genetică) din Asia de Sud și aș fi foarte curios să văd, nu s-a făcut niciun studiu, dacă au fost mai afectați. În Marea Britanie știm că anumite minorități sunt mai afectate”, a spus Mircea Iliescu la Digi24.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: