Sari la conținut

De ce nu trebuie să consumi deloc alcool când iei paracetamol. Combinația poate fi letală. Simptomele supradozajului

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Doza maximă de paracetamol recomandată pe zi este, de 4 grame

Paracetamol cu alcool. Paracetamolul este cel mai folosit analgezic și multe persoane sunt tentate să exagereze fără a lua în seamă faptul că și acesta poate fi fatal, la fel ca multe alte medicamente.

Specialiștii britanici trag un semnal de alarmă, amintind că nu puține sunt cazurile în care s-a ajuns la deces accidental, de pe urma ingerării prea multor astfel de tablete într-o perioadă scurtă de timp. Și medicii români s-au confruntat cu astfel de situații, mai ales în cazul copiilor.

Doi copii au ajuns, recent, la Urgență, în stare gravă, după ce părinţii le-au administrat paracetamol într-o doză asemănătoare celei pentru adulţi.

Cum se administrează paracetamolul

„Cei doi frați au ajuns la spital cu insuficiență hepato-renală, iar unul din ei nu a mai putut fi salvat”, arată conf.dr. Tudor Ciuhodaru. El ne explică și ce trebuie să reținem despre medicamentul pe care-l folosim cu toții la răceală sau dureri de cap:

1) Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

2) Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.

3) De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

– febrei și al

– durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

4) Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5) Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6) Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

7) Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

8) Copilul nu este un adult în miniatură – metabolismul diferit impune ajustarea dozelor, iar la

9) La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare). 

10) Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

Înainte de a lua orice medicament consultați medicul și citiți cu atenție prospectul! Dacă sunteți alergic la unul din copușii unei pastile, puteți avea reacții adverse foarte grave

Simptomele supradozajului

Simptomele supradozajului constau în:

  • paloare,
  • greaţă,
  • vărsături,
  • anorexie,
  • dureri abdominale.

Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

Dat de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari.

”4 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme. 4 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice. Există cazuri de insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere. Doza maximă recomandată pe zi asta este, de 4 grame,” subliniază medicul Vasi Rădulescu.

Nu beţi alcool cu paracetamol

Medicamentele toxice pentru inimă, ficat, sistemul nervos central nu trebuie nici ele  asociate cu alcoolul. Alcoolul este toxic iar toxicitatea lui se manifestă în special la alcoolicii cronici, în principal pentru sistemul nervos central, pentru ficat, pentru stomac, pentru inimă.

Aşa că toate medicamentele care prezintă toxicitate pentru aceste zone ale corpului, nu trebuie asociate cu alcoolul pentru că, în mod firesc, creşte riscul apariţiei acestor efecte toxice. Este şi cazul paracetamolului, care luat în doze foarte mari este toxic pentru ficat, în consecinţă combinaţia alcool – paracetamol trebuie evitată.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel