duminică, iunie 26, 2022

Inflația nu afectează doar coșul de cumpărături, ci și prețul la o parte din medicamentele eliberate fără prescripție medicală. Problema prețurilor ridicate ca duce și la dispariţia de pe piaţă a unor medicamente, date numai pe bază de reţetă, categorie la care statul reglementează preţurile.

Pentru a fi cât mai clar pentru întreaga lume, din farmacii pacienții pot achiziționa două tipuri de medicamente:

Te-ar mai interesa: Vrei o mărire de salariu? Iată ce culori trebuie s...

– cele care pot fi achiziționate fără rețetă medicală. În limbaj medical sunt cunoscute ca OTC – uri

– cele eliberate doar e bază pe bază de prescripție medicală. În limbaj medical sunt cunoscute ca RX -uri

În cazul medicamentelor fără rețetă, prețurile suferă modificări în funcție de dinamica cerere – ofertă.

RX-urile, tratamentele pe bază de rețetă, însă au, potrivit legii, preţul reglementat de stat. Distribuitorii trebuie să se încadreze într-un maxim stabilit de Ministerul Sănătăţii drept cel mai mic preţ din UE pentru acel medicament.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: Foarte important! Carnea e prietena ...

În ultima lună, prețurile de intrare pentru medicamentele tip OTC, cel mai frecvent cumpărate de români au crescut cu 40%:

 

 

Scumpirile suferite de cele mai cumpărate medicamente de români   Sursa: Libertatea

În perioada aprilie 2021- martie 2022, pacienţii români au cumpărat din farmacii 678,5 milioane de cutii de medicamente, cu 12,1% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit studiului Pharma & Hospital Report, realizat de Cegedim, companie de consultanță și cercetare. A crescut şi numărul total de zile de tratament, cu 8%.

Te-ar mai interesa: Drama Mirelei Vaida. A trecut prin momente cumplit...

Tot între aprilie 2021 şi martie 2022, valoarea medicamentelor eliberate de farmacii către pacienţi în România a fost de 22,27 de miliarde de lei (4,51 de miliarde de euro), la preţ de distribuţie, cu 22,6% mai mult faţă de perioada de referinţă.

Disperația medicamentelor ieftine

Medicamentele pentru care este necesară prescripţia au preţul reglementat de stat. Cum preţul nu are unde să urce, pacientul nu simte scumpirea, ci vede uneori cum produsul dispare de tot de pe piaţa din România, pentru că nu mai e suficient de rentabil pentru farma să îl ţină aici.

Te-ar mai interesa: Și-au anulat NUNTA, după 7 ani de relație. Vestea ...

Atunci când dispare un medicament ieftin de pe piață (în general este vorba de un generic), vestea bună este că rămân medicamentele orginale. Însă acestea din urmă sunt mult mai scumpe. Din păcate, sunt cazuri în care pacienții rămân fără alternative, așa cum a fost cazul pacienților bolnavi de cancer sau diabet.

Potrivit site-ul ANM, doar în ultima lună găsim peste 20 de medicamente cu discontinuităţi temporare sau permanente pe piaţa din România. În peste 90% din cazuri, producătorii invocă „motive comerciale” pentru aceste discontinuităţi. Majoritatea sunt medicamente generice, ieftine.

Te-ar mai interesa: Mesajul lui Arsenie Boca pentru credincioși: „Când...

Genericele, care, de regulă, intră pe piaţă cu un preţ în medie cu 40% mai mic decât al medicamentului inovativ, au fost primele afectate de creşterea costurilor de fabricaţie, pe fondul pandemiei, războiului şi începutului de criză economică. Sunt scumpiri la toate nivelurile, explică Simona Cocoş, preşedinta Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România:

  • Creşterea costurilor cu materia primă: între 20 şi 60% Costuri mai mari pentru transport (300% pentru transportul maritim, 250% pentru cel aerian),
  • electricitate (scumpire cu 100% după plafonare),
  • gaz
  • Preţuri mai mari cu 15-20% pe ambalaj (hârtie, folia de aluminiu pentru medicamente)
  • Scumpirea forţei de muncă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private