Sari la conținut

De ce să nu le dai copiilor antibiotic atunci când au febră? Dr. Mihai Craiu, despre această greșeală

Dr. Mihai Craiu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Mihai Craiu

Copiii sunt foarte vulnerabili în fața agenților patogeni, deoarece sistemul imunitar nu a întâlnit încă acel pericol și nu a dezvoltat anticorpi necesari. 

Astfel, în majoritatea cazurilor, sistemul imunitar este principala armă de atac în cazul răcelilor și gripelor, foarte comune la vârste fragede.

Totodată, medicii pot administra și anumite tratamente eficiente pentru a ameliora simptomele și grăbi procesul de vindecare.

Din nefericire, mulți părinți administrează copiilor tratamente după ureche, lucru care poate avea repercusiuni grave. Administrarea medicamentelor fără sfatul medicului poate cauza boli grave și chiar deces.

Un astfel de exemplu este administrarea antibioticelor în cazul febrei. Aceasta este o mare greșeală, susține Dr. Mihai Craiu, pediatru.

Antibioticele nu sunt recomandate pentru febră

Mult înainte de pandemie prezentam la Congresul de Pediatrie Socială de la Cluj un studiu, efectuat în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, privind febra la copil și percepția părinților despre febră. Foarte interesante răspunsurile părinților la acel moment…

Cam un sfert din părinții copiilor ce au venit la CPU pentru evaluarea febrei au primit un chestionar, după efectuarea triajului dar înainte de consultul medical propriu-zis. Sunt curios cum ar arăta rezultatele dacă am repeta acum studiul?! Cert este că două treimi (67.82%) din repondenți doreau să primească o rețetă pentru un antibiotic”, a scris pe Facebook, medicul pediatru Mihai Craiu.

Antibioticul nu este mereu soluția

Febra la copil produce îngrijorare. Asta este normal. Dar antibioticul nu este mereu soluția. În majoritatea cazurilor de boli febrile, la copilul cu vârstă mai mare de 3 luni, este „de vină” un virus.

Iar în bolile virale tratamentul cu antibiotice nu ajută deloc. Ba din contră… Ar putea produce probleme majore pe termen lung, cea mai îngrijorătoare fiind colonizarea cu germeni multirezistenți la antibiotice.

Circa 700.000 persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni multirezistenți. Rezistența bacteriilor la antibiotice (AMR – Antimicrobial Resistance) este o problemă majoră de sănătate publică, fiind discutată la recenta întrunire a G7 de la Berlin”, a mai explicat medicul.

Antibioticele trebuie administrate copiilor numai cu recomandarea medicului. Mihai Craiu spune care sunt semnalele de alarmă în cazul copiilor.

Antibioticele nu se pot administra fără sfatul medicului!

Dacă nu ne schimbăm perspectiva asupra utilizării antibioticelor și continuăm să le folosim fără motiv, în afara recomandărilor din Protocoalele și Ghidurile de Practică, vom crește până în 2050 la un număr de 10 milioane de astfel de decese/an, prin infecții cu germeni „speciali”.

Iar sumele cheltuite se vor ridica la o cifră uriașă – în jur de 4% din produsul intern brut, la nivel global.

Înainte de a solicita imperios o rețetă cu antibiotic, înainte de a accepta fără explicații o prescripție cu antibiotic, discutați cu medicul dvs. Despre opțiuni și alternative.

Un copil mic, febril, trebuie consultat. Iar dacă nu are semne generale de pericol (convulsii, somnolență marcată/comă, deshidratare, vărsături foarte frecvente și respirație extrem de dificilă) și nu are un deficit imun cunoscut, probabil nu are nevoie de o prescripție cu un antibiotic. Cred că este cazul să schimbăm ceva acum, cât mai este posibil”, a mai explicat medicul pediatru.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel