Sari la conținut

De ce slăbesc mult mai greu femeile aflate la menopauză?

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Conform statisticilor, în România, speranța de viață a femeilor este de 78 de ani. Aceasta înseamnă că aproximativ jumătate din viața de adult a femeii se petrece în perioade de peri și la menopauză.

În mod obișnuit, apar modificări în organism la menopauză, cu o creștere în greutate de 1,5 kg pe an, pe măsură ce aceasta se instalează. Creșterea în greutate poate începe cu 7 până la 10 ani înainte de apariția menopauzei, care are loc în jurului vârstei de 45-50 de ani, în medie.

Potrivit medicilor, deficitul de estrogen încetineşte metabolismul, iar grăsimea se redistribuie în regiunea burții, astfel că menținerea unui stil de viață activ este esențială.

Motivul îngrăşării mai rapide la menopauză

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, au loc mai multe modificări ale organismului, cu atât mai mult la menopauză. Fluctuația hormonilor în timpul menopauzei nu declanșează doar modificări ale metabolismului, ci apar și schimbări de dispoziție.

Te poți simți mai iracibilă, anxioasă sau deprimată. Dacă metabolismul tău încetinește și ai mai puțină energie pentru a face exerciții fizice, asta va duce la creșterea în greutate. Așa că trebuie să fii atentă la dieta ta zilnică și să faci mai mult sport.

„Pierzi tonusul muscular pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar acest lucru se accelerează la menopauză și este înlocuit cu țesut adipos. O mare parte din această grăsime sfârșește prin a se depozita în zona mediană.”, a declarat medicul Monica Christmas, potrivit revistei People.

Cel mai important este să privești lucrurile din perspectiva sănătății și să ai grijă de tine în fiecare zi. Fă ceva ce îți face plăcere, acordă zece minute pe zi pentru exercițiile fizice. Important este să alegi activități care să te mentină activă și pe care să le faci cu plăcere, în mod constant.

Creșterea în greutate nu se întâmplă la nesfârșit. De obicei, este vorba de câțiva ani chiar înainte de oprirea menstruației și de câțiva ani după, apoi se stabilizează. Nu continuă să crească progresiv.

Sursă foto: Getty Images

Cum ajută terapia de substituție hormonală?

Terapia de substituție hormonală nu trebuie să fie prescrisă pentru pierderea în greutate, pentru că nu funcționează în acest scop. Dar dacă ai bufeuri debilitante, transpirații nocturne, astfel încât nu te simți odihnită, nu vei avea energie pentru a face exerciții fizice.

Ai grijă să te odihnești corespunzător și să dormi cel putin 7-8 ore pe noapte. Vei avea suficientă energie pentru execițiile fizice, iar substituția hormonală va deveni astfel un produs secundar. Solicită sfatul medicului și apelează la această soluție doar sub îndrumarea acestuia.

Medicamentele pentru slăbit, o alternativă?

Acestea pot fi potrivite dacă faci deja alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul tău de viață și dacă sunt recomandate de medic.

Dacă faci exerciții fizice în mod regulat, mănânci bine, dar încă nu ți-ai atins obiectivele. De asemenea, dacă ai alte probleme medicale, cum ar fi diabetul. Dar pe cele mai multe dintre aceste medicamente trebuie să le iei pentru totdeauna, altfel greutatea revine.

Este important să ai grijă la detalii și să adopți un stil de viață echilibrat. Fă exerciții fizice, alege o dietă corespunzătoare și activități care să te binedispună zilnic. Astfel îți vei ține sub control fluctuațiile de greutate și te vei simți bine în pielea ta în fiecare zi.

Beneficiile estrogenilor naturali

Fitoestrogenii sunt substanțe asemănătoare hormonilor estrogeni și se găsesc în plante. Există peste 300 specii care conțin fitoestrogeni, iar aceștia fac parte din 5 clase importante,dintre care, izoflavonele sunt regăsite în cele mai multe specii.

Plantele cel mai des folosite pentru fitoestrogeni sunt: salvia, boabele de soia, semințele de in, cerealele, lucerna, trifoiul, semințele de mărar, rădăcina de lemn dulce.

– reducerea riscului cancerului de sân, în comparație cu administrarea estrogenilor de sinteză

– promovarea unei bune funcționări a sistemului cardiovascular

– beneficii asupra acneei

– ameliorarea metabolismului glucidic în cazul extractelor din soia

În ce priveşte combaterea osteoporozei cu un preparat pe bază de extract de soia, tratamentul va fi pe termen lung, cu recomandarea de a se efectua anual osteodensitometriei, îndeosebi după vârsta de 60 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel