Sari la conținut

Sindromul metabolic sau sindromul X- boala cu TREI feţe urâte

Sursă foto: Getty Images

Din cuprinsul articolului

Cunoscut şi sub numele de sindromul X, sindromul metabolic este un grup de cel puțin trei afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral.

În cazul femeilor, care sunt mult mai predispuse la această boală în special după vârsta de 45-50 de ani, când intră la menopauză, este importantă modificarea stilului de viaţă şi scăderea în greutate.

Printre factorii de risc se numără vârsta, istoricul familial de diabet de tip 2, sedentarismul, dieta nesănătoasă, fumatul și stresul. Se estimează că 20-25% din populaţia planetei prezintă această afecţiune, un rol important având modificarea stilului de viaţă, în ţările dezvoltate.

Medicii atrag atenţia că sindromul metabolic ar putea declanșa inclusiv boli de rinichi și boli hepatice. De aceea este nevoie de un consult medical pentru a depista din timp riscurile şi principalele semne ale acestuia.

Semne şi simptome

Sindromul metabolic este o afecțiune medicală caracterizată prin prezența a cel puțin trei dintre următoarele condiții: obezitate abdominală, nivel ridicat al trigliceridelor, nivel scăzut al colesterolului HDL, hipertensiune arterială și nivel crescut al glucozei în sânge.

Un semn distinctiv pentru sindromul metabolic este dat de o circumferință mare a taliei. Excesul de grăsime viscerală este asociat cu un risc mai mare de boli de inimă.

De asemenea, persoanele care suferă de sindrom metabolic pot avea tensiunea arterială crescută. Tensiunea arterială crescută pentru perioade îndelungate poate dăuna sănătății inimii și a vaselor de sânge, ceea ce duce la acumularea plăcii și la creșterea riscului de atac de cord sau a accidentului vascular cerebral. Totodată, un alt simptom poate fi dat de nivelul crescut de zahăr din sânge.

Nivelurile de glucoză din sânge mari pot indica posibilitatea existenței sindromului metabolic. Nivelurile crescute ale zahărului din sânge pot deteriora vasele de sânge și pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge , ducând la boli ale inimii și ale vaselor de sânge.

Colesterolul HDL (bun) scăzut poate indica, de asemenea, probleme cauzate de sindromul metabolic. Denumit adesea colesterolul „bun”, colesterolul HDL ajută la eliminarea colesterolului LDL „rău” din vasele de sânge și la prevenirea plăcii arteriale.

Strategii terapeutice

Pentru a reduce riscul de apariție a sindromului metabolic este important să încerci să îți păstrezi o greutate sănătoase. O dietă echilibrată te poate ajuta să-ți păstrezi greutatea optimă în timp. Încearcă să consumi alimente care să-ți stabilizeze nivelul de zahăr din sânge.

Dieta antiinflamatoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii spun că este importantă adoptarea unei diete care să conţină alimente ce ajută la scăderea colesterolului. În plus, specialiștii citaţi de Healthline recomandă cel puțin 150 de minute de activitate aerobă de intensitate moderată sau 74 de minute de activitate aerobă de intensitate crescută.

Este important să prioritizezi și somnul și să eviți situațiile stresante pentru a reduce riscul de apariție a sindromului metabolic. Yoga, meditația și expirațiile de respirație profundă te pot ajuta să reduci riscul de apariție a sindromului metabolic.

Somnul odihnitor poate fi și el un alt aliat de nădejde pentru a avea o viață sănătoasă și echilibrată. Iată și câteva metode pentru a avea parte de un somn odihnitor și liniștitor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel