miercuri, februarie 8, 2023

Te-ai născut în luna decembrie? Iată ce trebuie să știi neapărat! Un grup de cercetare condus de Eva Schernhammer, șeful Diviziei de Epidemiologie a Centrului de Sănătate Publică al MedUni din Viena, a analizat datele din „Studiul de sănătate a asistentelor” și a arătat că într-adevăr pare să existe o corelație între luna nașterii și mortalitatea bolilor cardiovasculare.

Studiul arată că femeile care s-au născut în decembrie au un risc mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare decât femeile născute între martie și iulie. Studiul a fost publicat în prestigiosul British Medical Journal. Existau deja suspiciuni cu privire la o posibilă corelație între luna nașterii și probabilitatea de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Te-ar mai interesa: Băutura care ajută la reducerea riscului de forma...

Riscul de mortalitate prin boli cardiovasculare și luna nașpterii

Grupul de cercetare condus de epidemiologul Eva Schernhammer a luat acum date din „Nurses’ Health Study”, un studiu longitudinal din SUA care se desfășoară din 1976, ca bază pentru studiul său prospectiv de cohortă. Una dintre ipotezele biologice pentru corelarea dintre boala cardiovasculară fatală și anotimpul în care s-a născut o persoană este o posibilă deficiență de vitamina D la naștere, care ar varia în funcție de luna nașterii.

O altă ipoteză este că statutul socio-economic mai ridicat, care a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, ar putea conduce la preselectarea unei nașteri de iarnă în familiile mai bogate. Studiul a implicat compararea datelor de la 116.911 femei, care au lucrat ca asistente medicale. Cercetătorii au analizat mortalitatea generală, precum și decesele cauzate în special de boli cardiovasculare.

Te-ar mai interesa: Medicul Radu Zamfir: Acestea sunt simptomele cance...

Au fost construite trei modele multivariabile pentru a permite o investigare mai atentă a factorilor de risc: mai întâi standardizate în funcție de vârstă și apoi extinse pentru a include factorii de risc socio-economici, cum ar fi educația, circumstanțele financiare, stilul de viață și comportamentul de fumat. Un al treilea model a inclus, de asemenea, factori precum greutatea corporală, nivelul de colesterol și activitatea fizică și/sau fitness.

Te-ar mai interesa: ȘOC DE PROPORȚII ÎN PRO TV! Jurnalist celebru anch...

Un total de 43.248 de decese au fost înregistrate pe parcursul a 38 de ani, 8.360 dintre acestea fiind asociate cu boli cardiovasculare. Nu a fost găsită o corelație semnificativă între mortalitatea generală (care a inclus și cancerul ca o cauză a decesului) și luna nașterii sau sezonul nașterii.

Cu toate acestea, mortalitatea asociată cu bolile cardiovasculare a fost mai mare în rândul femeilor născute primăvara și vara decât în rândul femeilor care s-au născut toamna și iarna. Cea mai scăzută rată a mortalității a fost găsită în rândul femeilor născute în decembrie și cea mai mare dintre cele născute în aprilie.

Te-ar mai interesa: Primele cuvinte ale Ecaterinei, fetița preotului N...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private