Categories: Ştiri sănătate

De ce suntem nefericiți, dacă avem totul? Părintele Savatie Baștovoi: Bucuria stă în împlinirea firescului, căci bucuria este firescul. Dar ce este firescul?

De ce suntem nefericiți, dacă avem totul? Părintele Savatie Baștovoi: Bucuria stă în împlinirea firescului, căci bucuria este firescul. Dar ce este firescul?

E greu de crezut, dar e adevărat! Suntem din ce în ce mai nefericiți, deși avem totul la îndemână. Am inventat toate mașinăriile care să ne ajute să muncim mai puțin. Suntem la o fracțiune de secundă depărtare unii de alții, cu ajutorul noilor tehnologii.

De ce suntem nefericiți, dacă avem totul? „Știți ce înseamnă o bucurie? Să mănînci după foame, să bei după sete”

Avem totul, dar nu mai avem liniște, nu ne mai bucurăm, nu ne mai mirăm de foșnetul frunzelor și de un apus de soare. De ce se întâmplă asta?

Savatie Baştovoi, un apreciat eseist, teolog şi scriitor din Republica Moldova, ne-a readus aminte ce este bucuria simplă, nemaculată de tarele consumerismului și ale sindromului „omului civilizat”.

„Știți ce înseamnă o bucurie? Să mănînci după foame, să bei după sete, să te culci și să adormi după o zi de muncă istovitoare. “Somnul slugii este dulce”, zicea Solomon. Să te speli după o săptămînă în care ai muncit în colb și arșiță, să îmbraci o cămașă curată ca să mergi la biserică”, a scris părintele Baștovoi pe pagina de Facebook.

Părintele Savatie Baștovoi: Bucuria stă în împlinirea firescului, căci bucuria este firescul

Am uitat să ne mai comportăm normal, am uitat ce înseamnă firescul. Ceea ce atrage după sine tristețea și, mai apoi depresia.

„Dar de unde bucurie la omul de azi, că e mereu sătul ca un porc de îngrășat, umblă cu apa la el de parcă ar fi soldat în război, deși tot ce face e să stea la umbră, se spală de două ori pe zi de parcă ar fi un stîrv de găină pregătit pentru borș și își aruncă cămașă dacă a îmbrăcat-o o dată de parcă ar fi o cadînă care merge să fie cumpărată.

Viața noastră pe pămînt este o urmare a izgonirii din rai cînd ni s-a zis: în sudoarea frunții îți vei mînca pîinea ta. Toate încercările de a ocoli munca și sudoarea duc la ruperea legăturii cu firescul și ne aduc tristețe, urmată de depresie și boală. Bucuria stă în împlinirea firescului, căci bucuria este firescul”, a mai scris Savatie Baștovoi.

Dar ce este firescul?

Întrebarea care se impune în acest caz, însă, este aceasta: Ce este firescul? Dar, pentru a găsi răspunsul, ar trebui să ne reîntoarcem la lucrurile simple. Ar trebui să reînvățăm să ne ascultăm, să ne dăm seama cine ne privește, cu adevărat, din oglindă, în fiecare dimineață. Să avem curajul să reîncepem să trăim și să nu ne mai lăsăm, pur și simplu, purtați de vânt.

Recent Posts

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

23 de minute ago

Trei zodii vor trage lozul cel mare în IUNIE. Au parte de câștig toate planurile: noroc, bani, dragoste, călătorii

Luna iunie va fi o lună perfectă pentru acești nativi, care își vor împlini în…

54 de minute ago

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

o oră ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

2 ore ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

2 ore ago

Citeste si: