Sari la conținut

De ce suntem nefericiți, dacă avem totul? Părintele Savatie Baștovoi: Bucuria stă în împlinirea firescului, căci bucuria este firescul. Dar ce este firescul?

De ce suntem nefericiți, dacă avem totul? Părintele Savatie Baștovoi: Bucuria stă în împlinirea firescului, căci bucuria este firescul. Dar ce este firescul?

E greu de crezut, dar e adevărat! Suntem din ce în ce mai nefericiți, deși avem totul la îndemână. Am inventat toate mașinăriile care să ne ajute să muncim mai puțin. Suntem la o fracțiune de secundă depărtare unii de alții, cu ajutorul noilor tehnologii.

De ce suntem nefericiți, dacă avem totul? „Știți ce înseamnă o bucurie? Să mănînci după foame, să bei după sete”

Avem totul, dar nu mai avem liniște, nu ne mai bucurăm, nu ne mai mirăm de foșnetul frunzelor și de un apus de soare. De ce se întâmplă asta?

Savatie Baştovoi, un apreciat eseist, teolog şi scriitor din Republica Moldova, ne-a readus aminte ce este bucuria simplă, nemaculată de tarele consumerismului și ale sindromului „omului civilizat”.

„Știți ce înseamnă o bucurie? Să mănînci după foame, să bei după sete, să te culci și să adormi după o zi de muncă istovitoare. “Somnul slugii este dulce”, zicea Solomon. Să te speli după o săptămînă în care ai muncit în colb și arșiță, să îmbraci o cămașă curată ca să mergi la biserică”, a scris părintele Baștovoi pe pagina de Facebook.

Părintele Savatie Baștovoi: Bucuria stă în împlinirea firescului, căci bucuria este firescul

Am uitat să ne mai comportăm normal, am uitat ce înseamnă firescul. Ceea ce atrage după sine tristețea și, mai apoi depresia.

„Dar de unde bucurie la omul de azi, că e mereu sătul ca un porc de îngrășat, umblă cu apa la el de parcă ar fi soldat în război, deși tot ce face e să stea la umbră, se spală de două ori pe zi de parcă ar fi un stîrv de găină pregătit pentru borș și își aruncă cămașă dacă a îmbrăcat-o o dată de parcă ar fi o cadînă care merge să fie cumpărată.

Viața noastră pe pămînt este o urmare a izgonirii din rai cînd ni s-a zis: în sudoarea frunții îți vei mînca pîinea ta. Toate încercările de a ocoli munca și sudoarea duc la ruperea legăturii cu firescul și ne aduc tristețe, urmată de depresie și boală. Bucuria stă în împlinirea firescului, căci bucuria este firescul”, a mai scris Savatie Baștovoi.

Dar ce este firescul?

Întrebarea care se impune în acest caz, însă, este aceasta: Ce este firescul? Dar, pentru a găsi răspunsul, ar trebui să ne reîntoarcem la lucrurile simple. Ar trebui să reînvățăm să ne ascultăm, să ne dăm seama cine ne privește, cu adevărat, din oglindă, în fiecare dimineață. Să avem curajul să reîncepem să trăim și să nu ne mai lăsăm, pur și simplu, purtați de vânt.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel