Sari la conținut

Boala tăcută care poate fi declanșată de anumite alimente. Medic: Atenție la aceste simptome care ne trimit de urgență la spital

Bila leneșă sau disfuncția biliară
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Boala tăcută care poate fi declanșată de anumite alimente. Alexandru Onofrei, chirurg, a vorbit la Antena 3 despre colica biliară, explicând care este momentul în care colecistul trebuie îndepărtat.

„Bila leneşă este o expresie folosită de foarte mulţi medici, atunci când pacientul prezintă simptome de colică biliară, precum greaţă, vărsături sau dureri în partea dreaptă a abdomenului.

O bilă leneşă indică faptul că trebuie să căutăm în partea de sus a abdomenului o problemă. De preferat, este să începem cu o ecografie, care ne poate arăta dacă sunt sau nu calculi la nivelul colecistului.

Dacă nu se găseşte nimic, atunci ar trebui să căutăm la organele învecinate. În cazul în care apare febra şi frisonul, iar acestea vin însoţite de dureri în partea dreaptă, dar şi de o eventuală îngălbenire a pacientului, atunci trebuie să mergem de urgenţă la medic.”, a spus medicul chirurg, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Calculii la fiere nu se tratează cu dietă

Aceste diete pot deveni periculoase, în cazul în care se micşorează şi ajung sub 5 mm. De fapt, eliminarea lor în calea biliară principală poate să ducă la complicaţii grave, precum pancreatită acută.

Diferenţa dintre pietrele la rinichi şi cele de la fiere

Rinichiul este un organ complet, iar dacă scoţi pietrele sau le spargi, pietrele se elimină prin urină.

Dacă scoţi pietrele din colecist, pereţii sunt foarte subţiri şi este foarte probabil ca suturile să se desfacă, iar bila să curgă în interiorul abdomenului. Acest lucru nu şi-l doreşte niciun pacient şi niciun chirurg.

Faptul că scoate pietrele, înseamnă că vom avea din nou alte pietre. Deci, scoatem tot colecistul.

Cum arată viaţa după îndepărtarea colecistului

80% dintre pacienţi, după o perioadă de 2-3 luni, în care trebuie să ţină un regim cât de cât strict, au o viaţă normală.

Pot rămâne aceleaşi dureri sau să apară diferite complicaţii digestive, până când organismul se obişnuieşte. Uneori pot exista şi schimbări drastice de dietă.

Cum facem prevenţia unei bile leneşe

Cea mai bună cale este să avem un regim cât de cât bun de viaţă. Să evităm consumul prelungit de grăsimi, de zaharuri prelucrate. Să facem sport şi să nu evităm mersul pe jos.”, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel