Sari la conținut

De ce se sinucid adolescenții? Savatie Baștovoi: Cea mai cool provocare pe internet este sinuciderea

De ce se sinucid adolescenții? Savatie Baștovoi: Cea mai cool provocare pe internet este sinuciderea.

Părintelele Savatie Baștovoi a ajuns cunoscut mai ales prin postările sale de pe pagina sa de Facebook. Ștefan Baștovoi, pe numele său real, este un eseist, poet, romancier, teolog și scriitor român din Republica Moldova. A fost și moderator al unei emisiuni televizate.

Într-un text pe publicat pe contul său de Facebook, ieromonahul Savatie Baștovoi vorbește despre cauzele sinuciderii și arată că, cel mai cunoscut motiv este cel ce ține de onoare.

Sinuciderea nu este neapărat rezultatul depresiei

„Sinuciderea nu este neapărat rezultatul depresiei. Există multiple motive (nu cauze) pentru care oamenii se sinucid. În ultimă instanță, sinuciderea, așa cum a zis-o și Albert Camus, este un act filozofic, un răspuns dat întrebării dacă viața merită, sau nu, a fi trăită.

Există culturi în care sinuciderea este legată de onoare, cum ar fi sinuciderea la japonezi sau la romani. Acest înțeles al sinuciderii a traversat istoria și a trezit fascinația multora.

Între militari sinuciderea era un act frecvent, fără ca ei să fi suferit de depresie. Istoricul Georges Minois, în cartea sa „Istoria sinuciderii”, unde aduce tabele statistice referitoare la sinuciderile consemnate în Europa în ultimele sute de ani, arată că cele mai frecvente cazuri de sinucidere se întîmplau în rîndul purtătorilor de arme.

Nu știu în ce măsura sociologia contemporană mai este preocupată de statisctici de acest fel, dar așa stăteau lucrurile. În orice caz, sinuciderile din motive de onoare sînt cele mai frecvente, fie că se întîmplă la militari, fie că sînt cazurile unor elevi care nu au luat nota maximă la școală”, a scris Savatie Baștovoi.

Motivul pentru care se sinucid adolescenții. Savatie Baștovoi: Cea mai cool provocare pe internet este sinuciderea

Pe de altă parte, există tot mai multe sinucideri în rândul adolescenților și a tinerilor. Părintele Baștovoi vine cu o explicație neașteptată în ceea ce privește motivul din spatele acestor siunucideri. După spuse sale, „generația crescută pe internet” își validează adesea existența prin provocări fără sens. Iar dintre acestea, cea mai spectaculoasă dintre ele este sinuciderea.

„Faptul că astăzi sinuciderile în rîndul adolescenților și tinerilor (adolescența în zilele noastre este în mod artificial prelungită pînă spre vîrsta de 25 de ani), este un fenomen indus prin mijloace culturale: muzică, jocuri, „eroisme” teribile prin care copiii și tinerii sînt atrași în pariuri periculoase comparabile cu ruleta rusească.

Sînt cunoscute pariurile mortale de a alerga printre mașini, de a face echilibristică pe blocuri etc. Toate acestea sînt forme ale unei culturi suicidale care, în tot mai multe cazuri, sfîrșesc în actul concret al sinuciderii.

Tatuajele pe față, intervențiile chirurgicale inutile în propriul corp, străpungerea buzelor/obrajilor/nasului cu inele, recurgerea la droguri – toate aceste acte au în ele germenele suicidal.

Există o ierarhie a provocărilor în rîndul generației crescute în internet, provocări în care cea mai tare, mai cool, ultima dacă vreți, este moartea spectaculoasă, sinuciderea.

Din păcate această lume se desfășoară cu o putere demonică tot mai mare, înghițind pe tot mai mulți.

Acolo unde viața nu este înțeleasă ca dar Dumnezeiesc, toate celelalte argumente nu au nici o putere. Hristos S-a înălțat!”, a mai scris părintele Savatie Baștovoi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel