Sari la conținut

De ce te îmbolnăvești de ficat gras? 5 factori care cresc riscul de a dezvolta această boală care nu doare

Ficatul gras
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Ficatul gras

De ce te îmbolnăvești de ficat gras? Ficatul gras sau acumularea de grăsime în ficat nu prezintă niciun simptom și, cel mai probabil, acesta este motivul pentru care mulți nu îi acordă atenție.

Cu toate acestea, ficatul gras netratat poate provoca inflamația ficatului, care este denumită medical steatohepatită.

Acesta este momentul în care depozitele de grăsime ale ficatului încep să tulbure organismul. Steatohepatita sau steatohepatita nealcoolică dăunează ficatului. Aceasta duce la inflamarea și cicatrizarea ficatului.

Prezența altor factori de risc, cum ar fi bătrânețea și diabetul, poate agrava starea și o poate ajuta să ajungă la o stare terminală.

De ce te îmbolnăvești de ficat gras? 5 factori care cresc riscul de a dezvolta această boală

Prin urmare, este esențial să identificăm obiceiurile sau factorii care favorizează depozitul de grăsime în ficat.

1. Exces de greutate: Excesul de greutate este văzut ca principalul vinovat din spatele depunerilor de grăsime în ficat.

Indicele de masă corporală trebuie întotdeauna monitorizat. Experții în sănătate spun că un IMC mai mare de 25 crește riscul de a dezvolta ficatul gras.

2. Diabet: Diabetul crește riscul de apariție a ficatului gras. Cel puțin jumătate dintre persoanele care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 au boală hepatică grasă nealcoolică, spune MayoClinic.

Boala ficatului gras poate juca chiar un rol în diabetul de tip 2. Dacă aveți ambele afecțiuni și diabetul de tip 2 nu este gestionat bine, poate agrava boala ficatului gras.

3. Nivel ridicat de trigliceride: Nivelul ridicat de trigliceride este asociat cu boala hepatică grasă non-alcoolică.

Unele rapoarte de sănătate spun, de asemenea, că un nivel ridicat de trigliceride poate fi un indiciu că aveți deja boală hepatică grasă. Nivelul trigliceridelor mai mare de 150 mg/dL este considerat a fi ridicat.

4. Obicei alimentar prost: Dieta nesaănătoasă este un alt motiv pentru care grăsimile se depun în ficat.

A mânca târziu, a sări peste mese, a nu avea un decalaj ideal între două mese poate pune o presiune enormă asupra ficatului și crește riscul de apariție a ficatului gras. Optează întotdeauna pentru alimente sănătoase și hrănitoare.

5. Apneea în somn: În mod surprinzător, apneea în somn poate provoca și ficat gras.

Conform unui studiu, apneea obstructivă în somn poate induce boală hepatică grasă non-alcoolică prin creșterea rezistenței la insulină, a dislipidemiei și a inflamației.

Ce să faci​

Este crucial să se modifice acești factori, astfel încât starea ficatului gras să nu progreseze într-un stadiu avansat.

În timp ce greutatea și tipul de alimentație sunt o problemă de stil de viață și ar trebui verificate prin adăugarea de alimente sănătoase și hrănitoare la dietă. Ar trebui să evitați consumul de alimente din exterior.

Trebuie consumate alimente sănătoase gătite acasă, cu ulei bun, cereale integrale și legume de sezon.

Pentru alți factori de risc, cum ar fi diabetul și nivelul colesterolului, luați ajutor medical. Consultați un medic și luați medicamente dacă este necesar.

Boala ficatului gras nu prezinta niciun simptom si acest lucru il face mai usor sa se dezvolte in organism.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel