Categories: Stil de viaţă

De ce te trezești mereu la 3 sau la 4 dimineața. Motivul nebănuit

De ce te trezești mereu la 3 sau la 4 dimineața. Deodată te trezești din somn, verifici ceasul și observi că este 3:00, exact ora la care te-ai trezit și cu o noapte înainte. Dacă te regăsești în această situație, este clar că trebuie să investighezi de ce se întâmplă acest lucru!

Somnul este divizat în mai multe etape distincte. Ciclul începe cu o fază ușoară de adormire (NREM 1, cu o durată cuprinsă între 1-5 minute), apoi trece la a doua etapă (NREM 2, între 10-60 de minute), urmată de somnul profund (NREM 3, între 20-40 de minute), și ajunge în faza REM (10-60 de minute), cea mai intensă etapă. Oamenii se trezesc adesea natural în ultima fază, datorită creșterii activității cerebrale. Ciclul se reia odată cu adormirea din nou.

De ce te trezești mereu la 3 sau la 4 dimineața

Ritmul circadian al unei persoane (sau ceasul biologic intern de 24 de ore) are o influență majoră, indicând corpului când să adoarmă și sincronizându-se cu ciclurile anterioare de somn-veghe și cu expunerea la lumină în timpul zilei.

Astfel, dacă te întrebi de ce te trezești la aceeași oră, fie că este 2 dimineața sau 3 sau 4, acest fenomen apare din cauza lungimii constante a ciclurilor de somn și a obiceiului de a adormi la aceeași oră.

Dacă te trezești la ora 3:00 o singură dată, există șanse mari să se repete și în următoarea dimineață. Aceste treziri pot fi scurte, dar suficiente pentru a-ți verifica ceasul și a-ți da seama de ora.

În ceea ce privește impactul asupra sănătății, conform specialistului Peters-Mathewes, trezirea de mai multe ori pe timpul nopții nu este prejudicială, atâta timp cât adormirea are loc în aproximativ 5 sau 10 minute.

Cu toate acestea, dacă te trezești de mai multe ori într-o singură oră, acest obicei ar putea afecta ciclul și somnul profund. Aceste treziri frecvente pot fi semne ale unor tulburări de somn, precum apneea sau poliuria nocturnă, care necesită intervenția medicală.

Recent Posts

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

33 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

o oră ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică