Sari la conținut

Tulburarea ritmului circadian al organismului poate duce la cancer hepatic. Cei care lucrează în ture de noapte au risc major

Semn cancer ficat
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Risc major de cancer hepatic la cei care lucrează în ture de noapte. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor din SUA și publicat în Journal of Hepatology a reușit să demonstreze experimental că disfuncția circadiană cronică reprezintă într-adevăr un carcinogen uman.

„Am folosit un model de șoareci umanizați”, a declarat dr. Loning Fu, autorul principal și profesor asociat de gastroenterologie la Baylor.

Acest model unic a implicat celule hepatice umane și de șoarece, oferind oportunitatea de a examina efectele perturbării ritmului circadian asupra dezvoltării cancerului în organismul uman.

Ritmul circadian este cunoscut ca fiind cronometrul intern al organismului, reglând aspecte vitale precum somnul și vigilența, fiind în strânsă corelație cu ciclul zi-noapte.

Cercetările anterioare au evidențiat riscul crescut de îmbolnăvire atunci când acest ritm este perturbat.

Risc de cancer hepatic pentru cei care lucrează în ture de noapte

În cadrul studiului, șoarecii umanizați au fost expuși la două condiții diferite. Un grup a fost menținut în sincronizare cu ciclul natural zi-noapte, în timp ce celălalt grup a fost supus unui decalaj orar similar cu cel experimentat de persoanele care călătoresc frecvent între fusurile orare.

Rezultatele au arătat că șoarecii expuși la decalajul orar au prezentat o durată de viață mai scurtă, ciroză, icter și chiar dezvoltare de cancer în celulele hepatice, atât umane, cât și de șoarece.

De asemenea, analizele au relevat similitudini între șoarecii umanizați și pacienții cu cancer hepatic, inclusiv acumularea anormală de grăsime în ficat și inflamație.

Descoperirile au implicații semnificative în domeniul medical, oferind perspective noi asupra dezvoltării terapiilor îmbunătățite pentru această formă de cancer și contribuind la înțelegerea mai profundă a mecanismelor de carcinogeneză.

„Rezultatele noastre subliniază importanța ritmului circadian în dezvoltarea cancerului. Disfuncția circadiană cronică reprezintă un factor major de risc pentru apariția cancerului la om”, a subliniat dr. Moore, coautor al studiului.

Astfel, acest studiu atrage atenția asupra riscului crescut de cancer la persoanele care lucrează în ture de noapte sau care călătoresc frecvent între fusurile orare, subliniind necesitatea unei mai mari conștientizări a impactului disfuncției circadiene asupra sănătății umane.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel