Sari la conținut

De ce țiuie urechile și ce înseamnă acest simptom? Când trebuie să mrgem la medic?

semn de infarct
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Risc mare de atac de cord

Țiuitul în urechi, numit și tinitus, poate semnala o multitudine de probleme de sănătate sau pur si simplu, stări intense provocate de emoții. Dacă episoadele sunt repetate este necesar să căutăm în profunzime.

Orice persoană s-a confruntat la un moment dat cu tinitusul. Totuși, în cazul în care țiuitul în ureche nu se mai oprește și este însoțit și de alte simptome, precum amețeala, este necesar să ceri sfatul unui specialist.

De ce apare tinitusul?

Poate să existe şi un ţiuit periculos. Dacă este într-o singură ureche, atunci acea ureche suferă, fie putem să avem o patologie de coloană cervicală, care face compresie pe arterele care duc sângele la creier.

Toate acestea se pot măsura într-un eco doppler cervical corect făcut. Putem să avem şi o patologie simplă. Putem avea o otită sau un dop de cerumen care înfundă şi astfel urechea ţiuie.

Cu toate acestea, mai există tot felul de patologii, precum anevrism, tulburări neurologice, dar majoritatea sunt bilaterale. Se trăieşte greu cu tinitus. Mulţi au această problemă de ani de zile”, a spus medicul Ioana Vodă, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Ce repercusiuni poate avea tinitusul?

„Este foarte greu să schimbi ceva. Creierul vede un bec aprins permanent pe scoarţa lui şi nu se mai poate concentra. Mulţi ajung să ia pastile de somn.

Când mergem la medic?

Dacă este un ţiuit rar, trecător, fluctuant, atunci sigur nu este din ureche. Doar dacă am o patologie de ureche, precum un dop. Dacă aş avea o problemă reală de ureche, aş avea acel ţiuit permanent.

Ne auzim vasele de sânge. Niciodată nu este foarte linişte în capul nostru. Trebuie să ne auzim şi vascularizaţia. Dacă la un moment dat, suntem atenţi şi persistă sunetul respectiv şi nu are nicio poziţie în care să se oprească, atunci trebuie să începem cu investigaţii la coloană cervicală, cu ecodoppler. Să fim atenţi şi la vârsta la care apare.

Dacă am fost la un concert şi am avut o traumă sonoră, fie am fost la o nuntă, atunci o noapte de repaus, nişte vitamine şi linişte, ajută”, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.