Sari la conținut

Ce este un sept deviat și când este necesară o intervenție chirurgicală pentru a-l remedia?

Există o mulțime de motive pentru care s-ar putea să te confrunți cu congestia nazală, cu somnul slab sau cu dificultăți de respirație pe nas.

Ar putea fi alergii? O infecție a sinusurilor?

Ar putea fi cu totul altceva.

„Mulți oameni cred că simptomele nazale de lungă durată sunt legate de alergii sau de a avea sinusuri rele”, spune dr. Fred Bressler, medic ORL specializat în chirurgie reconstructivă și chirurgie plastică facială la Houston Methodist. „Se pare că primul motiv pentru care oamenii au nasul înfundat sau care curge este de fapt obstrucția nazală, iar cauza numărul 1 a obstrucției nazale este un sept deviat”.

De aceea, experții ORL precum Dr. Bressler recomandă consultarea unui specialist pentru probleme nazale cronice. Și dacă cauza simptomelor tale este un sept deviat, un ORL poate ajuta și acolo.

Ce este un sept deviat?

„Septul nasului este peretele subțire de os, cartilaj și țesut care separă cele două pasaje nazale”, explică dr. Bressler. „Când este deplasat sau decentrat, astfel încât căile nazale sunt inegale, numim asta un sept deviat”.

Septul poate devia pe o parte sau pe cealaltă, dar poate fi, de asemenea, neuniform pe ambele părți în puncte diferite – o curbură în formă de S a septului, de exemplu.

Indiferent de locul în care apare sau în câte puncte, orice deviație de sept poate obstrucționa pasajul nazal și poate duce la probleme, mai ales dacă septul este foarte strâmb.

Simptomele septului deviat includ:

  • Nas înfundat (pe una sau ambele părți)
  • Dificultăți de respirație pe nas
  • Respirația bucală, vizibilă mai ales în timpul exercițiilor fizice
  • Probleme cu somnul și sforăitul
  • Incidență mai mare a sângerărilor nazale și a infecțiilor nazale
  • Dureri de cap
  • Simțul mirosului slab
  • Picurare postnazală sau curge nasul

Un nas care curge cronic, în special, este adesea confundat doar cu probleme de alergie – când, de fapt, este adesea un semn al unui sept deviat.

„Când septul este deviat, aerul suplimentar primit pe o parte poate usca mucoasa nasului”, explică dr. Bressler. „Corpul tău luptă împotriva acestui lucru făcând mai mult mucus, ceea ce duce la curgerea nasului”.

De unde știi dacă ai un sept deviat?

O persoană se poate naște cu un sept deviat, dar o abatere poate apărea și ca urmare a unui traumatism sau a unei răni, cum ar fi cele suferite făcând sport sau într-un accident de mașină.

„Chiar dacă nasul nu s-a rupt, o leziune de contact poate schimba forma cartilajului flexibil care alcătuiește septul”, explică dr. Bressler. „În plus, o leziune poate afecta modul în care crește septul în viitor. Acest lucru este valabil mai ales pentru cele susținute în timpul copilăriei, deoarece atât cartilajul, cât și oasele sunt mai spongioase și mai ușor de manipulat la copii.

Unele abateri pot fi observate cu ușurință: o nară poate părea mai mare decât cealaltă, doar privind la fundul nasului; sau neuniformitatea pasajelor nazale este evidentă privind în sus. Dar, în multe cazuri, abaterile nu sunt atât de vizibile.

„Ceea ce vedem când ne uităm la nas este doar vârful aisbergului”, spune dr. Bressler. „Cavitatea nazală și pasajele nazale se întind înapoi spre interior aproximativ trei sau patru inci, pentru a ajuta la direcționarea aerului către plămâni. O deviație oriunde în sept poate provoca simptome.”

De aceea, cel mai bun curs de acțiune pentru cei care se confruntă cu simptomele unui sept deviat este să consulte un medic ORL. Acești specialiști au instrumentele necesare pentru a exclude sau confirma dacă septul este deviat, precum și pentru a determina severitatea în cazul în care se pune un diagnostic.

Când este necesară operația de sept deviat?

Mulți oameni cu deviații de sept consideră că ameliorarea simptomatică prin intermediul medicamentelor este suficientă și nu necesită intervenție chirurgicală. Din acest motiv, tratamentul începe aproape întotdeauna cu intervenții medicale.

Dar pentru persoanele care au probleme structurale majore sau care nu răspund la medicamente, este probabil necesară o intervenție chirurgicală.

„Este nevoie doar de câteva luni pentru a determina dacă medicamentele vor fi suficiente pentru a trata problema specifică a unei persoane”, explică dr. Bressler.

„Și pentru pacienții cu adevărat obstrucționați, uneori pur și simplu trecem direct la urmărire și recomandăm o intervenție chirurgicală – anunțându-le că, deși putem încerca medicamente, problemele fundamentale severe ale septului necesită aproape întotdeauna o intervenție chirurgicală pentru a obține ameliorarea simptomelor.”

El adaugă că dacă intervenția chirurgicală este potrivită pentru tine nu depinde doar de severitatea obstrucției tale. Poate depinde, de asemenea, de cât de multă ușurare sperați să obțineți din tratament – chiar dacă o abatere este doar moderată.

„Nasul tău este o parte foarte esențială a corpului tău și apariția unor probleme nazale cronice îți poate afecta cu adevărat calitatea vieții”, spune dr. Bressler. „O mare parte din feedback-ul pe care îl primesc de la pacienți după operație este legat de cât de bine pot respira acum, cât de bine dorm sau de cât de bine s-au îmbunătățit exercițiile fizice.”

Un alt beneficiu al septoplastiei este că poate fi combinată cu alte proceduri nazale care ar putea fi necesare sau dorite, cum ar fi:

  • Chirurgie endoscopică a sinusurilor
  • Chirurgia turbinatelor
  • Chirurgie de reparare a valvelor nazale
  • DISE (o procedură endoscopică pentru apneea în somn)

„Se poate combina și cu rinoplastia, o operație estetică în care remodelăm nasul pentru a-i îmbunătăți aspectul”, adaugă dr. Bressler. „Aceasta este o opțiune foarte populară pentru mulți pacienți. În timp ce prelungește durata intervenției chirurgicale și adaugă costuri, timpul de recuperare este, în general, același ca și numai septoplastia.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel